Yavuz IŞIK
THBB Yönetim Kurulu Başkanı
President
Birliğimizin TG Expo ortaklığı ile düzenlediği “BETON 2023 Hazır Beton Kongresi ve Fuarı” ile hazır beton, çimento, agrega ve inşaat sektörlerini İstanbul’da bir araya getireceğiz. BETON 2023 Hazır Beton Kongresini 8-10 Kasım 2023 tarihlerinde; BETON 2023 Hazır Beton, Çimento, Agrega, İnşaat Teknolojileri ve Ekipmanları Fuarı’nı ise 8-11 Kasım 2023 tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleştireceğiz.
8-11 Kasım 2023 tarihlerinde toplam 15.708 metrekarelik alanda 11.sini düzenleyeceğimiz Fuarımızda inşaat, hazır beton, çimento ve agrega sektörleri ile ilgili son teknolojik ürünler, araç, makine ve ekipmanlar, hizmet ve donanımlar sergilenecek. Fuarımız, ekonominin lokomotifi inşaat ve onun en temel kolu hazır beton ile ilgili sektörlerden 100’ün üzerinde katılımcısı ile Avrupa, Asya, Afrika ve Orta Doğu’dan 3.000’i yabancı olmak üzere toplamda 12.000’den fazla sektör profesyonelini ağırlayacak.
Fuarımızla eş zamanlı olarak, 8-10 Kasım 2023 tarihlerinde düzenleyeceğimiz BETON 2023 Hazır Beton Kongresi’nde; betonda döngüsel ekonomi ve sürdürülebilirlik; hazır beton sektöründe endüstri 4.0 ve dijitalleşme; beton özelikleri, bileşenleri, tasarımı ve testler; özel betonlar ve uygulamaları; beton yollar ve kara yolu beton güvenlik yapıları; betonda yenilikçi yaklaşımlar ve ürünler; üretim aşamasında ve yerindeki betonda nitelik denetimi; betonun dayanıklılığı (dürabilitesi) ve iç yapı özellikleri; hazır beton sektöründe güncel konular ve yapısal uygulamalar başlıkları altında sektörümüzün gelişimine katkı sağlayacak bildiriler sunulacak. Böylece, beton ve betonu oluşturan malzemeler konusunda yapılacak yeni çalışmaları teşvik ederek sektörün gelişmesine katkı sağlayacağız. Yaklaşık 500 delegenin katılacağı ve 70’e yakın bildirinin sunulacağı kongremizi akademisyenler ve araştırmacıların yanı sıra sektörümüzün ve yan sanayi firmalarımızın temsilcileri de yakından takip edecek.
İnşaat, hazır beton ve ilgili tüm sektörleri aynı çatı altında buluşturacak olan Kongremize ve Fuarımıza ilgili tüm firma yetkililerini katılmaya ve sektördeki son gelişmeleri takip etmeye davet ediyorum.
BETON 2023 çalışmalarımıza yoğunlaştığımız bu dönemde Birliğimiz tarafından ülkemize adapte edilen Beton Sürdürülebilirlik Konseyi “Belgelendirme Sistemi” faaliyetlerine devam ediyoruz. Konseyin Belgelendirme Kuruluşu olan KGS’nin yaptığı denetimler sonucunda ÇİMBETON Işıkkent Hazır Beton Tesisi “Bronz” seviyesinde CSC belgesi almaya hak kazandı. ÇİMBETON’u kutluyor; bir kez daha hazır beton, çimento, agrega ve prefabrik sektörlerini bu sisteme dâhil olmaya davet ediyorum.
Meslek içi eğitimlerimiz de yoğun bir şekilde devam ediyor. Transmikser ve Pompa Operatörleri kursları Ana Sponsorumuz Mercedes-Benz Türk A.Ş.’nin katkılarıyla, Ekonomik ve Güvenli Sürüş Eğitimimizi aralık ayında İzmir’de, Ağır Vasıta Kullanımında Uygulamalı Kör Nokta Eğitimimizi ise kasım-aralık aylarında Gaziantep ve İstanbul’da düzenledik.
Beton Pompa Operatörü ve Beton Santral Operatörü Mesleki Yeterliliği belgelendirmelerimize devam ediyoruz. Kasım-Aralık aylarında İstanbul, İzmir, Balıkesir, Bursa, Antalya, Samsun ve Tekirdağ’da toplam 11 Beton Pompa Operatörü Mesleki Yeterlilik Sınavı; İstanbul, Kocaeli, Tekirdağ, Kırklareli, Aydın, Bursa ve Samsun’da toplam 15 Beton Santral Operatörü Mesleki Yeterlilik Sınavı yaptık.
Sektörümüzü bütün platformlarda temsil ediyor, etkinlikleri ve gelişmeleri yakından izlemeye devam ediyoruz. Üyesi olduğumuz Avrupa Hazır Beton Birliğinin (ERMCO) kasım ayında telekonferans yöntemiyle yapılan Teknik Komite toplantısı ile Üyesi ve Bölgesel Sistem Operatörü olduğumuz Beton Sürdürülebilirlik Konseyinin (CSC) Yönetim Kurulu toplantısında ülkemizi ve sektörümüzü temsil ettik. Avrupa Beton Platformunun (ECP) kasım ayında telekonferans yöntemiyle yapılan 47. Yönetim Kurulu toplantısına ve aralık ayında Brüksel’de yapılan Genel Kurul toplantısına katıldık. Aralık ayında telekonferans yöntemiyle yaptığımız Teknik Komite ile Çevre ve İSG Komitesi toplantılarımızda önemli gelişmeleri görüşerek kararlar aldık.
Her fırsatta sektörü ve Birliğimizi tanıtmaya, halkımızı ve bütün paydaşlarımızı bilgilendirmeye devam ediyoruz. Aralık ayında canlı yayınına konuk olduğum Bloomberg HT TV kanalında ekonomi, inşaat ve hazır beton sektörleriyle ilgili değerlendirmelerimizi paylaştım.
Geçtiğimiz aylarda yaptığımız çalışmaları özetledikten sonra ekonomik değerlendirmelerimi sizlerle paylaşmak istiyorum. Son gelişmeler ışığında ABD’de resesyon beklentisi hâlen yüksek kalmaya devam etmektedir. Ekim ayındaki resesyon beklentisi zirve yaparak %63’e çıkarken içinde bulunduğumuz ocak ayında %61 oranında resesyon beklentisi devam etmektedir. Amerikan Merkez Bankası (FED), enflasyonu düşürmek için ekonomik büyümede bir yavaşlamaya, keskin bir daralma olmasa da yumuşak bir inişe ihtiyaç olduğunu belirtirken pek çok ekonomist bunun yumuşak olmayacağı görüşündedir. Bu şekilde ABD ekonomisi, daralma dönemleri hariç son 50 yıldaki en kötü büyüme performansını gösterecek gibi görünmektedir.
2023 yılında Avrupa’da da pozitif bir büyüme beklenmemektedir. Enerji bulma sorunu ile beraber yüksek enflasyon Avrupa’daki büyümeyi sınırlayan temel etkenler olacaktır. Ukrayna savaşının önümüzdeki 6 ay boyunca enerji fiyatları ve emtia fiyatlarındaki oynaklıktaki etkisinin devam edeceği tahmin edilmektedir. Bu da Türkiye’nin ihracatta en büyük partneri olan AB kanalıyla yarattığı gelir artışını sınırlandırmaya devam edecektir.
Türkiye açısından bunun bir diğer yansıması cari açık olacaktır. Merkez Bankası verilerine göre kasım ayında Türkiye’de cari açığın 3,67 milyar dolar; 12 aylık cari açığın ise, 45 milyar dolar olarak gerçekleştiği görülmüştür. Dolayısıyla 13 aydır devam eden cari açık ağustos 2018’den itibaren en yüksek seviyesine ulaşmıştır. Ticaret Bakanlığı anketine göre; 2023 yılı birinci çeyrek İhracat Beklenti Endeksi bir önceki çeyreğe göre 12,1 puan azalarak 96 oldu. Aynı dönemde İthalat Beklenti Endeksi ise 12,4 puan artarak 126,1’e yükseldi. Yani beklenti cari açığın 2023 yılının ilk çeyreğinde de devam edeceği yönündedir. İlerleyen dönemde uluslararası kuruluşların Türkiye değerlendirmelerinde, cari açık sorununu yine sıkça duymaya başlayacağız gibi görünmektedir.
Bunun dışında ülkemizin risk algısı da hâlen çok yüksektir. CDS ile ölçülen risk düzeyinde 300 sınırı riskin başlangıcı olarak görülürken Türkiye’nin CDS’i ocak ayı ortası itibarıyla 538’dir. 2022 yılında 908’i gören CDS değeri ile kıyaslandığında düşük gibi görünmekle birlikte özellikle 2021 yılının ağustos ayından bu yana yüksek seyreden risk priminin 300’ün altına gelmesi önemli görünmektedir.
Türkiye ekonomisi 9 çeyrektir pozitif büyüme göstermektedir. İnşaat sektörü ise bu 9 çeyreğin 6’sında küçülmüştür. Türkiye ekonomisi içerisinde en fazla daralan inşaat sektörünün, yılın son çeyreğine de küçülme ile girdiği görülmektedir. İnşaatın 2022 yılının üçüncü çeyreğindeki %14’lük daralma oranı son dönemlerdeki en yüksek gerilemeye işaret etmektedir. İnşaat sektörü hâlâ gerçek potansiyelini ortaya koyamamaktadır. Kasım ayı itibarıyla ipotekli konut satışlarındaki %57’yi bulan azalma, konut sektöründe finansmana erişimin ne derece önemli olduğunu göstermektedir. Bakanlıklarımızın farklı finansman modellerini hayata geçirmeleri ile birlikte bu sorunun azalacağını ve inşaat sektörünün tırmanışa geçeceği düşünülmektedir.