Yavuz IŞIK
THBB Yönetim Kurulu Başkanı
President
Birliğimiz tarafından ülkemize tanıtılan Beton Sürdürülebilirlik Konseyinin (CSC) belgelendirmeleri devam ediyor. Konseyin Belgelendirme Kuruluşu olan KGS’nin yaptığı denetimler sonucunda Türkiye’nin ilk “Altın” seviyesinde CSC sertifikası almış olan AKÇANSA Çimento Çanakkale Fabrikası “Altın” seviyesinde yeniden belgelendirildi. Bu vesileyle, AKÇANSA’yı kutluyor; hazır beton, çimento, agrega ve prefabrik sektörlerini bu sisteme dâhil olmaya bir kez daha davet ediyorum.
Birliğimizin TG Expo organizatörlüğünde düzenlediği “BETON 2023 Hazır Beton Kongresi ve Fuarı” çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor. BETON 2023 Hazır Beton Kongresini 8-10 Kasım 2023 tarihlerinde, BETON 2023 Hazır Beton, Çimento, Agrega, İnşaat Teknolojileri ve Ekipmanları Fuarı’nı ise 8-11 Kasım 2023 tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleştireceğiz. Toplam 15.708 metrekarelik alanda 11.sini düzenleyeceğimiz Fuarımız, inşaat ve onun en temel kolu hazır beton ile ilgili sektörlerden 100’ün üzerinde katılımcısı ile Avrupa, Asya, Afrika ve Orta Doğu’dan 3.000’i yabancı olmak üzere toplamda 12.000’den fazla sektör profesyonelini ağırlayacak. Fuarımızla eş zamanlı olarak Prof. Dr. Mehmet Ali Taşdemir onuruna düzenleyeceğimiz BETON 2023 Hazır Beton Kongresi’ne yaklaşık 500 delege katılacak. Kongrede çağrılı konuşmacılarla birlikte sektörden, kamudan ve akademiden gelen 90’a yakın bildiri sunulacak. İnşaat, hazır beton ve ilgili tüm sektörleri aynı çatı altında buluşturacak olan Kongremize ve Fuarımıza ilgili tüm firma yetkililerini katılmaya ve sektördeki son gelişmeleri takip etmeye davet ediyorum.
THBB MYM olarak çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor. Bu süreçte mesleki yeterlilik belgelendirmelerimizi sürdürüyoruz. Haziran ayında Beton Santral Operatörü Mesleki Yeterlilik Sınavlarımızı İstanbul ve Tekirdağ’da yaptık.
Haziran ayında Mesleki Yeterlilik Belgelendirme çalışmalarımızla ilgili önemli bir gelişme yaşandı. Beton Transmikser Operatörü Mesleki Yeterlilik pilot sınav çekimini gerçekleştirdik. Çalışmalarımızı Mesleki Yeterlilik Kurumu Sektör Komitesine sunacağız. Onay sonrası Beton Transmikser Operatörü Ulusal Yeterliliği Resmî Gazete’de yayımlanacak.
Meslek içi eğitimlerimize de yoğun bir şekilde devam ediyoruz. Transmikser ve Pompa Operatörleri kursları Ana Sponsorumuz Mercedes-Benz Türk A.Ş.’nin katkılarıyla, Ekonomik ve Güvenli Sürüş Eğitimimizi haziran ayında İstanbul’da 3 ayrı tesiste, Ağır Vasıta Kullanımında Uygulamalı Kör Nokta Eğitimimizi ise İzmir’de yaptık.
Teknik Komite ile Çevre ve İş Sağlığı ve Güvenliği Komitesi toplantılarımızı haziran ayında pandemi sonrası yeniden Birliğimizin İstanbul Kavacık’taki ofisinde fiziki olarak yapmaya başladık. Toplantılarımızda sektörümüzü ilgilendiren önemli gelişmeleri görüşerek kararlar aldık.
Daha önce hazırlamış olduğumuz kısa eğitim filmlerine yenilerini ekleyerek çalışmalarımıza devam ediyoruz. LİYA Laboratuvar Test Cihazları sponsorluğunda “Beton Basınç Dayanımının Yapılar ve Ön dökümlü Beton Bileşenlerinde Yerinde Tayini (TS EN 13791)” eğitim filmini çektik. Yoğun ilgi gören bütün eğitim filmlerimiz bugüne kadar 570.000’in üzerinde izlendi.
Sektörümüzü bütün platformlarda temsil ediyor, etkinlikleri ve gelişmeleri yakından izlemeye devam ediyoruz. Üyesi olduğumuz Avrupa Hazır Beton Birliğinin (ERMCO) haziran ayında Belçika Anvers’te yapılan 2023 yılı Temsilciler Toplantısına, 30. Dönem Yönetim Kurulunun 6. ve son toplantısına ve 31. Dönem Yönetim Kurulunun ilk toplantısına katıldık. Üyesi ve Bölgesel Sistem Operatörü olduğumuz Beton Sürdürülebilirlik Konseyinin (CSC) mayıs ayında telekonferans yöntemiyle yapılan Yönetim Kurulu toplantısına ve Avrupa Beton Kaplamaları Birliğinin (EUPAVE) haziran ayında telekonferans yöntemiyle düzenlenen Genel Kurul toplantısına katılarak ülkemizi ve sektörümüz etkileyen gelişmeleri takip ettik.
Geçtiğimiz aylarda yaptığımız çalışmaları özetledikten sonra ekonomik değerlendirmelerimi sizlerle paylaşmak istiyorum.
Temmuz ayı ekonomimiz açısından vergilerin konuşulduğu bir ay oldu. Akaryakıttan alınan ÖTV’de yapılan artış pompa fiyatlarını yüzde 20’nin üzerinde artırırken benzer şekilde doğal gazdaki ÖTV düzenlemesi fiyata zam olarak yansıdı. Rasyonel politikaları uygulama yönünde irade beyan eden yeni ekonomi yönetiminin, seçim öncesinde seçime ilişkin ekonomi politikalarının ve deprem kaynaklı artan maliyetlerin bütçe üzerindeki etkisini azaltmak üzere vergi artışlarına devam etmesi gerekiyor. Zira merkezi yönetim bütçesinin haziran ayındaki 219,6 milyar lira ile birlikte 6 aylık açığı 483,2 milyar liraya ulaştı. Geçen yılın aynı dönemine göre harcamalar yüzde 101,7 artarken, gelirdeki artış yüzde 48’de kaldı. Böylece bir aylık açık, geçen yılın aynı ayına kıyasla 6 kat arttı.
Ekonomik aktörler, faiz tarafındaki gelişmelere rağmen hâlen gerçek enflasyonun çok altında (negatif) mevduat faizi yerine kendi açılarından yatırım olarak gördükleri alanlara harcıyorlar. Baz etkisiyle düşüş eğilimi görülen enflasyonun yeniden hızlı bir artış eğilimine gireceği kesindir. Temmuz ayındaki enflasyonu tetikleyecek çok sayıda vergi artışı, asgari ücret artışı ve döviz kurundaki yükseliş sonrasında temmuz ayı enflasyonunun oldukça yüksek çıkacağını öngörmek mümkündür.
Dünyaya baktığımızda; ABD’de açıklanan enflasyon verilerinin beklentilerin altında artış göstermesi ile birlikte ABD Merkez Bankası FED’in son dönemdeki şahin politikalarını gevşetebileceğine dair beklentiler arttı. ABD'de TÜFE haziranda aylık bazda yüzde 0,2 ve yıllık bazda yüzde 3 artışla piyasa beklentilerinin altında kaldı. Böylece ABD'de üretici enflasyonu, yıllık bazda 2020'den bu yana düşük seviyeye gerilemiş durumdadır.
Temmuz ayı toplantısında FED’in 25 baz puan faiz artırımına gideceğine yönelik beklentiler devam ederken 2024 yılında FED’in hızlı bir faiz indirimine gitme olasılığı konuşulur hâle geldi. Son enflasyon verileri sonrasında ABD’de sıkılaşma endişelerinin yatışması, tahvil getirilerindeki düşüş ve risk iştahındaki artış küresel hisse piyasalarında alımların güç kazanmasına destek olmuş görünüyor. Ülkemiz hisse senedi piyasası da bundan nasibini alıyor. Hem yabancı alımları ve aynı zamanda mevduat faizinin hâlen istenilen düzeyde olmaması, içerideki oyuncuları hisse senedi piyasasına yönlendiren unsurların başında geliyor.
22 Haziran’daki toplantısında TCMB, 650 baz puanlık faiz artırımıyla politika faizini %8,50’den %15 seviyesine yükselterek enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırmanın gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirileceğini ifade etmişti. Son dönemde döviz kuru hareketleri, artan maliyetler ve yükselen vergiler nedeni ile olumsuza dönen enflasyonda düşüş beklentisini göz önüne aldığımızda parasal sıkılaştırmanın devam etmesi gerektiği açık ve net bir şekilde görülmekle birlikte Merkez Bankasının politika faizinde agresif bir artışa gitmesi beklenmiyor. Bankacılık kesiminin reel sektörün fonlanmasına yönelik kredi musluklarını kısmış olması ile birlikte değerlendirildiğinde yılın ikinci yarısında ekonomik aktivitenin beklenenin altında devam edeceğini tahmin ediyoruz.