THBB

Yavuz IŞIK
THBB Yönetim Kurulu Başkanı
President

Sürdürülebilirliğe gündemimizde öncelikli olarak yer vermeye devam ediyoruz. Birliğimiz tarafından ülkemize tanıtılan Beton Sürdürülebilirlik Konseyinin (CSC) Belgelendirme Sistemi kapsamında belgelendirmelerimize devam ediyoruz. Aralık ayında CSC, rutin denetimleri kapsamında CSC Belgelendirme Kuruluşu olan Türkiye Hazır Beton Birliği Kalite Güvence Sistemini (KGS) ziyaret İstanbul Kavacık ofisinde etti. Ziyaret sırasında CSC, KGS’nin “Kaynakların Sorumlu Kullanımı” belgelendirme faaliyetlerini yerinde denetledi.

THBB olarak, Birliğimizin Kavacık ofisinde hazır beton sektörüne yönelik “Sürdürülebilirlik” eğitimi düzenledik. Kasım ayında düzenlediğimiz ve üye temsilcilerimizin yoğun ilgi gösterdiği eğitimde sürdürülebilirliğin temel kavramlarını ve çimento ile hazır beton sektörüne olan etkileri ele alınırken yeşil mutabakatın tarihsel gelişimi, karbon emisyon ticareti ve hazır beton sektörü özelinde sürdürülebilirlik konularında detaylı bilgiler paylaşıldı.

Türkiye Hazır Beton Birliği KGS İktisadi İşletmesi (KGS) olarak TURKLAB Kalibrasyon ve Deney Laboratuvarları Derneğinin 20. yılı kapsamında düzenlediği “Global Ekonomide Uygunluk Değerlendirmesinin Yeri ve Önemi Konferansı”na katıldık. Kamu ve özel sektör temsilcilerinin yanı sıra sektör profesyonellerinin de bir arada olduğu etkinlikte, uygunluk değerlendirmesinde global standartlara uyum, uygunluk değerlendirmesi programlarının önemi, uygunluk değerlendirmesinde dijitalleşme, sürdürülebilirlik ve uygunluk değerlendirme süreçlerindeki etkileri değerlendirildi. Kasım ayında düzenlenen konferansta “Türkiye Hazır Beton Birliği Kalite Güvence Sistemi (KGS) Betonda Ürün Belgelendirmesi” konulu sunumumuzla KGS’nin kuruluş amacı ve sektördeki önemini anlattık.

Meslek içi eğitimlerimizi ve mesleki yeterlilik sınavlarımızı yoğun bir şekilde sürdürmeye devam ediyoruz. Aralık ayında silobas araç üzerinde uygulamalı ve teorik olarak yapılan Güvenli Sürüş Eğitimimizi ÇİMSA’nın Afyon fabrikasında düzenledik.

“Depreme Dayanıklı Yapılarda Beton ve Betonarme Deneyleri” eğitimimizi kasım ayında İstanbul’da düzenledik. 2024 Beton-Betonarme Deneyleri Kursları Sponsorlarından FOSROC Türkiye’nin katkılarıyla düzenlediğimiz eğitim, Birliğimizin İstanbul Kavacık ofisinde ve FOSROC Türkiye’nin Dilovası fabrikasında yapıldı. Kimyasal katkılar ve bu katkıların beton performansı üzerindeki etkilerinin detaylı bir şekilde aktarıldığı eğitim kapsamında katılımcılar, FOSROC Türkiye’nin Dilovası Fabrikasında gerçekleştirilen beton ve kimyasal katkı deneylerine katılarak uygulamalı eğitim sürecini deneyimleme fırsatı buldu. Meslek içi eğitimlerimizle sektörümüzün kalifiye personel ihtiyacını karşılayarak önemli bir görevi yerine getirmeye devam ediyoruz. 

THBB MYM olarak Beton Pompa Operatörü Mesleki Yeterlilik Sınavlarımızı, kasım ayında NUH BETON’un Büyükbakkalköy İstanbul ve İzmit Kocaeli tesislerinde, ONUR BETON’un Hadımköy İstanbul tesisinde ve aralık ayında İSTON BETON’un Tuzla tesisinde yaptık. Beton Santral Operatörü Mesleki Yeterlilik Sınavlarımızı, kasım ayında ÖZSEÇ BETON’un Esenyurt İstanbul tesisinde; aralık ayında AKÇANSA’nın Edremit Balıkesir tesisindedüzenledik. Beton Transmikser Operatörü Mesleki Yeterlilik Sınavlarımızı ise kasım ayında ONUR BETON’un Hadımköy İstanbul tesisinde yaptık. İş güvenliğine uyumlu, nitelikli ve sorunsuz çalışma koşulları gereği personelinizin Beton Pompa Operatörlüğü ve Beton Santral Operatörlüğü Mesleki Yeterlilik Belgesi alması için THBB MYM’ye başvurularını bekliyoruz.

Üyesi olduğumuz Yapı Ürünleri Üreticileri Federasyonunun kasım ayında Eskişehir Teknik Üniversitesinde düzenlediği “Yapılarda Kullanılan Beton ve Harçlar ile Bileşenleri Semineri”ne katıldık. Birliğimizi temsilen “Dünyada ve Türkiye’de Hazır Beton” başlıklı bir sunum yaptık.

Birliğimizin mütevelli heyeti üyesi olduğu Türkiye Deprem Vakfının (TDV) 2024 yılı Mütevelli Heyeti Olağan Yıllık Toplantısı’na katıldık. Aralık ayında İnşaat Mühendisleri Odasında yapılan toplantıda Başkanlık Divanında görev alarak Birliğimizi temsil ettik.

Uluslararası toplantılarda ülkemizi ve sektörümüzü temsil ederek çalışmalara yön vermeye devam ediyoruz. Üyesi olduğumuz Avrupa Hazır Beton Birliğinin (ERMCO) kasım ayında telekonferans yöntemiyle yapılan Teknik Komite toplantısına, aralık ayında telekonferans yöntemiyle yapılan 2024 yılı Olağanüstü Temsilciler toplantısı ile 32. Dönem Yönetim Kurulunun 3. Toplantısına; “Beton Avrupa”nın (Concrete Europe) aralık ayında Brüksel’de yapılan Yönetim Kurulu toplantısı; Üyesi ve Bölgesel Sistem Operatörü olduğumuz İsviçre merkezli Beton Sürdürülebilirlik Konseyinin (The Concrete Sustainability Council) aralık ayında telekonferans yöntemiyle yapılan Yönetim Kurulu toplantısına katılarak ülkemizi ve Birliğimizi temsil ettik.

Sektörümüzü etkileyen gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Yapı Malzemeleri Yönetmeliği revizyonu kapsamında beton standardı EN206’nın harmonize edilmesine dair yapılacak çalışmalar için Avrupa Hazır Beton Birliğinin (ERMCO) bünyesinde yeni kurulan ERMCO’nun 5 No.lu EN 206 Uyumlaştırma Çalışma Grubunun (ERMCO WG5 Harmonization EN 206) aralık ayında video konferans yöntemiyle yapılan ilk toplantısına katıldık. Sektörümüzü etkileyen politikalara yön vermeye ve gelişmeleri ülkemize aktarmaya devam ediyoruz.

Son dönemdeki çalışmalarımızın ardından ekonomik değerlendirmelerimi paylaşmak istiyorum. Hiç kuşkusuz geride bıraktığımız dönemin en önemli gündem maddesi Merkez Bankasının faiz indirimi kararıydı. Yaklaşık iki yıl aradan sonra politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 250 baz puan düşürerek yüzde 47,50’ye çekti. Merkez Bankası, duyurusunda, “Son çeyreğe ilişkin göstergeler yurt içi talebin yavaşlamayı sürdürerek enflasyondaki düşüşü destekleyici seviyelerde bulunduğunu göstermektedir.” ifadesini kullandı.

Geçen yıl aralık ayında yıllık yüzde 64,77 seviyesinde olan enflasyon, parasal sıkılaşma politikalarının etkisiyle geride bıraktığımız aralık ayında yıllık yüzde 44,38 seviyesine kadar geriledi. Faiz indirimi kararı ile birlikte Merkez Bankasının faiz koridorunu 600 baz puandan 300 baz puana daraltması, piyasa oyuncularının borçlanma maliyetinin aşağı gelmesini engelledi.

Para Politikası Kurulunun, kararlarını enflasyon odaklı, ihtiyatlı ve toplantı bazlı bir yaklaşımla alacağına ilişkin vurgusu önemlidir. Bu yaklaşımın devam etmesi durumunda 2025 yılında, enflasyonda elde edilecek olan başarıya paralel olarak faizin de aşağı gelmeye devam edeceğini anlıyoruz.

2025 yılında faiz indirimlerinin devam etmesi inşaat sektörü açısından kritik önemde bir gelişmedir. Zira konut sektörünün 2025 yol haritasının belirleyicisinin bu olacağını düşünüyoruz. Konut satışları, son açıklanan kasım ayı verileri itibarıyla, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 63,6 oranında artarak 153 bin oldu ki bu durum, ülke genelinde konut satışlarının beş aydır yükseldiği sonucunu beraberinde getiriyor. En dikkat çekici gelişme ise kasım ayında ipotekli konut satışlarının yıllık %316 artış göstermesidir.

Fiyat tarafına baktığımızda konut fiyat endeksinin, kasımda yıllık yüzde 29,4 arttığını görüyoruz. Enflasyonun altında kalan konut fiyat artış hızı, tüketiciyi konut almaya iten en önemli faktör olarak karşımıza çıkıyor. 2025 yılındaki faiz indirimlerinin fiyatları ve konut talebini artırmadan önce tüketici harekete geçmiş durumdadır ancak bu hareketliliğin devam etmesi için ekonomi yönetiminin bir yandan enflasyon ile mücadelede başarı sağlarken aynı zamanda dengeli bir faiz politikasını hayata geçirmesi gerekmektedir. Bankaların konut kredisinde hâlihazırda aylık yüzde 3’e inen faiz oranını önümüzdeki dönemde daha makul seviyelere çekmesi hâlinde konut satışlarında ve inşaatta beklenen hareketlilik yaşanabilecektir.

 


Yukarı Çık