THBB

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) tarafından Prof. Dr. Süheyl Akman onuruna düzenlenen ‘‘Beton 2013 Hazır Beton Kongresi” 21-23 Şubat 2013 tarihleri arasında İstanbul’da yapıldı.

Yeşilköy’deki İstanbul Fuar Merkezi Salon 11’de yapılan Beton 2013 Hazır Beton Kongresi bugüne kadar yaptığı akademik çalışmalarla, kongre organizasyonlarıyla, kitap ve makaleleriyle hazır beton sektörüne değerli katkılar sunan Prof. Dr. Süheyl Akman onuruna düzenlendi. Kongre’de Çağrılı Bildirilere ve Araştırma Bildirilerine yer verildi. Çağrılı Bildiriler; Kendiliğinden Yerleşen Betonlar, Betonun Durabilitesi, Lif Donatı Çimento Esaslı Kompozitler, Yol ve Havaalanı Betonları, Çimento Esaslı Malzemelerin İç Yapısı, Özel Betonlar, Mineral Katkılar, Kimyasal Katkılar, Yeni Beton Uygulamaları, Betonarme Korozyonu, Sertleşen Beton Özelikleri, Mimari Beton Uygulamaları, Çimento ile İlgili Temel Bilgiler, Betonda Nitelik Denetimi, Antik Beton Tasarımı ve Uygulamaları başlıkları altında sunuldu. 19 Çağrılı Bildiri, 41 Araştırma Bildirisi olmak üzere toplam 60 Bildirinin sunulduğu Kongreyi 544 kişi takip etti. Kongreye paralel olarak seminer ve paneller de düzenlendi.

Kongre açılış konuşmalarının ilkini Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Güleryüz yaptı. THBB’nin bu yıl 25. yılı olduğunu söyleyen Ayhan Güleryüz, THBB’nin çeyrek asırdır Türkiye’de hazır betonun simgesi olduğunu, Birliğin kurulduğu yıllarda 30 tesis ile 1.5 milyon metreküp beton üretilirken, bugün 950’ye ulaşan tesis ve yılda 90 metreküp üretim ile Türkiye’nin son üç yılda Avrupa’da birinci, dünyada ise üçüncü olduğunu söyledi.

Türkiye’nin bir deprem bölgesi olduğunu hatırlatan Güleryüz, Van depreminde maalesef oradaki 10 hazır beton firmasının üye olmadığını, depremden sonra ise bir hazır beton firmasının üye olduğunu söylerek diğer firmaları da üye olmaya davet etti. Van depreminin ardından alınan karotlarda maalesef beton dayanımlarının C9 yani santimetrekarede 90 kilo yük taşıyan betonlar olduğuna dikkat çeken Güleryüz, şartnamede C20 yani santimetrekarede 200 kilo yük taşıması gerektiğini söyledi.

Türkiyede 19 milyon konut olduğunu söyleyen Güleryüz şöyle konuştu: “Hazır betonun yaygınlaşmadan önce yapılan binaların sayısı bana göre yüzde 40 civarında yani 19 milyon konutun 8 milyonu depreme hazırlıklı değil, zaten kentsel dönüşüm çalışmaları da bu amaçla çıktı. Bu amaçla, THBB’ye yaklaşık 30 talep geldi. Maalesef 30 binada da beton dayanımları C8, C9, C10 çıktı. Aynı şekilde kentsel dönüşüm esnasında yapılan yıkımlardan aldığımız karotlarda da C8 – C10’ların olduğunu gördük. Kentsel dönüşümde tek eleştirdiğimiz nokta Bakanlığın bunu 20 senelik bir periyoda alması. Bunu 10 senelik bir periyoda getirmek zorundayız.”

Hazır beton sektörünün sorunlarına da değinen Güleryüz, “Birçok hazır betoncumuz  3 kuruşa bunu satmaya çalışmaktadır. Müteahhitlerin baskısı altındadır. Biz THBB olarak, Türkiye’de 60 milyon metreküp beton üretiyoruz. Geriye kalan 30 milyon bizim denetimimizde değil. Bunlar kalitesiz ve merdiven altına doğru üretimi teşviki meydana getiriyor ve haksız rekabet ortaya çıkıyor. Çünkü THBB üyelerini sene de 4 defa Kalite Güvence Sistemi dediğimiz  sistemle denetliyoruz. Bu denetimlerimizde denetimin bir tanesi haberli 3 tanesi ise habersiz olarak yapılıyor.  Bu denetimlerde minör hatalar var ise düzeltilmesi söyleniyor ama majör hatalar varsa biz bunları üyelikden men ediyoruz. Bunlar maalesef çalışmaya devam ediyorlar. Bizim Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızdan talebimiz bizleri yaptırım gücü olarak kullansınlar. Türkiye’nin tüm hazır betoncularını denetleyelim ve yaptırım gücümüz olsun. Bunları üyelikten çıkarttığımız zaman üretime devam etmesin.” diye konuştu.

Beton yollar konusuna değinen Güleryüz konuşmasını şöyle sürdürdü: “Beton yolun Türkiye’de yaygınlaşması için o kadar çaba harcıyoruz ama bir arpa boyu yol alamadık. Beton yol artık asfaltla maliyetleri kafa kafaya geldi. Beton yola 34 sene ellemenize gerek yok. Asfaltın proje ömrü ise 17 sene. Türkiye’de Beton yol yapıldığı zaman ağır tonajlı araçların mazot tüketiminde %15 tasarruf sağlıyorsunuz. Beton yol asfalt yola göre %10 daha az enerji ile aydınlatılmaktadır. Çimento fabrikaları da yerli, agrega ocaklarımızda yerli. Bunu kullandığımız zaman cari açığa da katkımız olacak.”

THBB’nin düzenlediği etkinlikler hakkında bilgiler veren Güleryüz, “Beton teknolojisi hızla gelişmekte bizler de bu gelişime katkıda bulunmak üzere bu kongre ve fuarları düzenlemekteyiz. 2004 yılında başladığımız bu organizasyonlar devam edecektir. 2015 yılında ERMCO (Avrupa Hazır Beton Birliği) Kongresi’ni İstanbul’a getirdik. Yaklaşık 64 ülkeden katılımcı ve delegasyon gelecek.” diye konuştu.

Trafiğe çıkış yasaklarını da eleştiren Güleryüz, İstanbul’da toplam mikser sayısının 2500, kurulu tesis sayısının 130 olduğunu, trafikteki araç sayısının 300-400’ü geçmediğini, kentsel dönüşümde bu yasakların uygulanması halinde betonların yarım kalması nedeniyle oluşacak soğuk derzlerin depreme karşı etkisi olacağına dikkat çekti.

Hazır beton tesislerine belediyelerin ruhsat vermemesini de eleştiren Güleryüz şöyle konuştu: “Şu an hazır betoncular uçucu kül kullanımı ve cüruf kullanımı ile çevreye katkısını özenle sürdürmektedir. Son derece çevreci beton üretmekteyiz. Tüm hazır beton tesislerimizde geri dönüşüm ünitelerimiz bulunmaktadır. Mikserlerimizin arka kapakları kapalıdır. Yollarda kirlenme yapmıyoruz. Çalışanların hepsi eğitiliyor. Bize üye olan tüm hazır betoncular Avrupa çapında dünya çapında parmakla gösterilecek kalitede beton üretmektedir.”

Beton 2013 Kongresi için 19’u çağrılı olmak üzere toplam 60 bildiri hazırlandığını söyleyen Güleryüz, Kongrenin Prof. Dr. Süheyl Akman onuruna düzenlendiğini, akademik çalışmaları, kongre organizasyonu kitap ve makaleleri ile sektörümüze değerli katkıları olduğunu ifade ederek THBB adına  Prof. Dr. Sühely Akman’a teşekkür etti.

Kongrenin Ana Sponsoru olarak Ford Otosan Kamyon Pazarlama Satış ve Satış Sonrası Operasyonları Grup Müdürü Emrah Duman bir konuşma yaptı. Ekonominin en önemli motoru olan inşaat sektörünün gelişmesi ile birlikte beton sektörünün de buna paralel olarak geliştiğini belirten Duman, Türkiye gibi inşaatın önemli olduğu bir ülkede böyle bir kongre ve fuarın eksikliğinin hissedildiğini, THBB’nin böyle önemli bir kongre ve fuarı düzenleyerek bu eksikliği giderdiğini söyledi.

Ford Otosan olarak ikinci kez Fuara katıldıklarını söyleyen Duman konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu Kongreye ana sponsor olmaktan gurur duyuyoruz. THBB ile çok yakın çalışıyoruz, çalışmalarımızı iş birliğimizi arttırarak devam ediyoruz çeşitli seminerler, toplantılar ve organizasyonlarda birlikte oluyoruz. Bu artan iletişim sayesinde de özellikle sektörün biz araç üreticilerinden beklentilerini yakından öğreniyoruz. Ürün geliştirme sürecimizin ta en başından itibaren sektör firmaları ile yakın çalışarak sizlerin talep ve beklentilerine yönelik ürünler geliştirmeye çalışıyoruz.”

Açılışta konuşan Yapı Ürünleri Üreticileri Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Güçlü konuşmasında öncelikle YÜF hakkında bilgiler verdi. İnşaat sektörünü değerlendiren Güçlü konuşmasını şöyle sürdürdü: “Sektörümüz 2010 yılında yüzde 19, 2011 yılında yüzde 10 iç piyasa satış büyümesini gerçekleştirdi. 2012’ye geldiğimizde durumda biraz farklılaşma görüyoruz. 2012’de biliyorsunuz gayri safi milli hasıla artış hızımız düştü. Buna mukabil inşaat sektörünün büyüme hızı bunun da altına düştü. %2,5 – 3’lere gerileyen gayri safi büyüme hızımız inşaat sektöründe %1,9 - %1,5’lara kadar geriledi. Şimdi 2010 ve 2011’de tam tersi tablo vardı yani bu hızlı büyüme dönemlerinde inşaat sektörünün itici gücünü daha net görebiliyorduk. Bunun için söylüyorum 2012’deki bu gelişmenin dikkatle izlenmesi ve 2013’le ilgili beklentilerin gerçekçi bir temele oturtulması zorunludur. Bizim resmi rakamlarımız 1 Mart’ta açıklanacak ama geçici bilgilere göre 2012 yılında toplam yurt içi çimento satışları bir önceki yıla göre 1.67-1.7 civarında arttı. Bu rakamlar 2010 yılında %19, 2011 yılında %10’du çift haneliydi.”

Çimento ve Beton ilişkisi konusunda değerlendirmelerde bulunan Güçlü şöyle konuştu: “Beton ve Çimento entegrasyonu yüzde yüze yakındır. Türkiye’deki toplam tüketimin 2002 yılında sadece yüzde 46’sı dökme çimento olarak kullanılırken, 2011 yılında bu rakam yüzde 75’e ulaşmıştır. Hazır beton işletmelerine giden çimentonun 2003 yılındaki oranı toplam %30 iken, 2011 yılında bu rakam %55’e ulaşmıştır. Çimento’da olsun hazır betonda olsun kanaatimce belli bir fiziki büyüklüğe geldik. Ben artık sektördeki yatırımlarımızın kaliteye dönük olması gerektiğini düşünüyorum.”

Açılışta konuşan İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nuri Tuna, sosyal ve iktisadi tarihimize bakıldığında 1950’lerde başlayan köylerden kentlere göç ile birlikte İstanbul başta olmak üzere şehirlerimizin hızla büyüdüğünü, bu büyük iktisadi ve sosyal dönüşümün en fazla inşaat sektörümüzü etkilediğini söyledi.

İnsanlarımızın artık kaliteli ve güvenli betonla inşa edilmiş deprem güvenliği yüksek konutlar talep ettiğini ve bu talebi karşılamakta en büyük görevin hazır beton sektörüne düştüğünü ifade eden Tuna konuşmasını şöyle sürdürdü: “Rekabet gücümüzü yükseltmek için işletmeler olarak kaliteyi verimliliği arttırmak daha da önemlisi Ar-Ge, teknoloji ve inovasyon kapasitemizi geliştirmek zorundayız. Ar-Ge ve inovasyon hazır beton sektörü açısından büyük önem taşımaktadır. Zira daha yüksek güvenlik ve daha yüksek kaliteli sunan beton üretimi sağlam bir bilimsel ve teknolojik alt yapı ile mümkün olabilir. Dünyanın en tehlikeli deprem kuşaklarının birinin üzerinde olan Türkiye’de hazır beton sektörünün özellikle güvenlik anlamında yapacağı atılımlar hepimizi ilgilendirmektedir. Öte yandan biliyoruz ki ticari değere dönüşecek araştırmalar çok iyi işleyen bir üniversite sanayi işbirliği, alt yapısı güçlü finansal kaynakları ve uzun yıllar çalışmayı gerektirmektedir. Ne yazık ki işletmelerimizin çoğu bu tür çalışmalara araştırmalara ayıracak kaynağa sahip değildir. Bu noktada yapılması gereken güçlerin birleştirilmesidir. Ve kanaatimizce Beton 2013 öncelikle Türk hazır beton sektörünün dinamizminin rekabet gücünü geliştirmekte kendi üzerine düşen sorumluluğu yerine getirme, gücünü birleştirme ve bir araya gelme bilinci ve gayretinin bir işaretidir. İkinci olaraksa Beton 2013 kapsamında gerçekleştirilen kongre hazır beton sektörünün bilgiye AR-Ge’ye teknoloji geliştirmeye ve inovasyona verdiği önemin işaretidir.”

Açılış konuşmalarının ardından Prof. Dr. Mehmet Ali Taşdemir, Beton 2013 Kongresi’nin onuruna düzenlendiği Prof. Dr. Süheyl Akman ve Eserleri ile ilgili bilgiler verdi. Hazır beton ve beton sektörünün durumuna değinen Taşdemir, bu sektörün çok büyük olduğunu ama sektörün büyüklüğü ile araştırma geliştirmeye ayrılan kaynak arasında çok büyük bir uçurum olduğunu, THBB’nin bunu geçtiğimiz yıllarda yaptığını ama daha yapılacak çok fazla iş var diye düşündüğünü söyledi.

Prof. Dr. Süheyl Akman ile ilk karşılaşmasını anlatan Taşdemir şöyle konuştu: “1974 yılında kürsüye asistan oldum. O zaman bizim laboratuvarımız Gümüşsuyu’ndaydı. Gümüşsuyu bildiğiniz gibi Teknik Üniversite’nin ilk binalarındadır. Biz okuduğumuz yıllarda Süheyl Bey Lozan’daydı. Son sınıftayken biz kendisi ile karşılaştık. Bize çok eksenli yükleme ile bir deney göstermişti. Oldukça titiz bir araştırmacı oldukça düzenli ve özellikle öğrenciye önem veren tavrını o zaman görmüştük. Ben kürsüye katıldıktan sonra tabii birçok projede çalışma olanağı oldu. Hocamız akademik çalışma hayatından önce de 6 yıl mühendislik yapmış ve birçok deneyimi bulunmaktadır. 1997 yılında emekli olmasına rağmen hocamız üniversite ile ilişiğini kesmemiştir. Hocamız birçok teknik rapor ve 5 kitap yayınladı. Çok sayıda yüksek lisans tezi yönetti ve 7 tane doktora tezi yönetti. Uluslararası dergilerde yayınlanan makaleleri ile sempozyum kongre ve konferans yayınlarından başka ayrıca ülkemizde bir çok konferans verdi. Bizim kürsü kitaplığımızdaki tüm kitapların kart tekstini hazırlamış ve yerleştirmiş, ben asistan olduğumda etkilendiğim şey bu olmuştur. Konferanslarda çok dikkatlidir ve çok güzel sorular sorardı. Hocamızın laboratuvarımıza çok büyük katkıları olmuştur. Gümüşsuyu’ndan Maslak’a taşındığımızda çok fazla emeği vardır.”

Kongre açılışının ardından THBB Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Güleryüz, Beton 2013 Hazır Beton Kongresi’nin onuruna düzenlendiği Prof. Dr. Süheyl Akman’a kongrenin anısına bir teşekkür plaketi takdim etti.

Hediye takdiminin ardından Prof. Dr. Süheyl Akman bir konuşma yaptı. Kendisini tamamen beton teknolojisine ve hocalarına adadığını ifade eden Süheyl Akman, kızının da gemi inşaat fakültesi içinde deniz bilimleri bölümünde çalıştığını, kendisinin vermekte olduğu beton deniz yapıları dersini on senedir veren bir betoncu olduğuna dikkat çekti.

Prof. Dr. Süheyl Akman konuşmasını şöyle sürdü: “Bu hazır beton meselesi hakikaten çok önemli ve Prof. Dr. Mehmet Ali Taşdemir’in belirttiği gibi benim bir inşaat mühendisi olarak 7 sene yani 1955’den itibaren yaşadığım bir devre var. Hazır betonun olmadığı bir devre ve ne kadar eziyet çektiğimi şantiye şefi olarak bir proje yaptığım zaman acaba B160’ı tutturdum mu tutturamadım mı heyecanını yaşadım. Hazır beton çıkınca bunlar bitti ve bu kongrede hazırlanan Çağrılı Bildiriler aslında bir tür başvuru kitabı haline gelecek yani inşaat mühendisleri beton konusunda ne ararlarsa bulacaklar, çok yararlı olacak. THBB hakikaten çok yararlı ama biraz da zararlı çünkü beton öğrenmeye çalışan inşaat mühendisi kalmadı diyebilirim. Bir zaman gelecek, galiba öncelikle mimarlar arasında, beton dersi seçime bağlı dersler arasına alınacak ve kaldırılacak. Bunda da Hazır Beton’un herhalde etkisi oldu. Bunu da bir şaka olarak kabul edin.”

Törenin açılışında, THBB Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Güleryüz ve Yönetim Kurulu Üyeleri tarafından Beton 2013 Hazır Beton Kongresi Teknik Danışma Kurulu ve  Oturum Başkanlarına birer anı plaketi takdim edildi.

Üç gün süren Kongrenin Kapanış Töreni 23 Şubat 2013 tarihinde yapıldı. Kongrenin değerlendirmesini ve kapanış konuşmasını yapan Prof. Dr. Hulusi Özkul, THBB’nin çalışmalarına ve önceki kongrelerde bilgiler verdi.

Bu kongrenin bir özelliğinin çağrılı bildiriler ve araştırma bildirileri olarak iki bölümden oluşması olduğunu ifade eden Özkul konuşmasını şöyle sürdürdü: “Çağrılı bildiriler ilk iki günde 6 oturumda sunulmuş olup toplam 19 adettir. İkinci bölümde değişik beton konularındaki araştırma ve uygulama sonuçları paylaşılmıştır. Bu bölümde hazır beton sektöründeki gelişmeler, hazır betonda kalite denetimi, hazır betonda sürdürülebilirlik, hafif betonlar, ağır betonlar, lifli betonlar, betonda dayanıklılık (Donma çözülme, ASR, yüksek sıcaklık, karbonatlaşma gibi etkiler), mineral katkılı betonlar, kendiliğinden yerleşen betonlar, nano teknolojideki gelişmeler, beton yollar, başarılı uygulama örnekleri (kule inşaatlarında kütle betonları, baraj, köprü, havalimanı inşaatları, pompalanabilir beton gibi), betonun yerinde incelenmesi ve benzeri konularda 41 adet bildiri yer almıştır. Üç gün süren kongrede toplam olarak 60 adet bildiri sunulmuştur. Bundan önceki Beton 2011 Kongresinde de buna yakın (58) sunum yapılmıştı.”

Beton 2013 Kongresi’ne Ford Trucks “Ana Sponsor” olarak destek verdi. BASF Yapı Kimyasalları A.Ş., Hacıoğulları Hazır Beton, Kar Beton, Kavanlar Beton, Kavuklar Beton, Nuh Beton, Sitaş Beton ve Ulu Beton ise “Resmi Sponsor” olarak destek verdi.

BETON 2013 Hazır Beton Kongresi Bildirileri için tıklayınız.

BETON 2013 Hazır Beton Kongresi Çağrılı Bildirileri için tıklayınız.


Teknolojideki Son Gelişmeler Beton 2013 Fuarı’nda Sergilendi


Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) ve Kalite Fuarcılık tarafından düzenlenen ‘Beton 2013 Beton, Agrega, İnşaat Teknolojileri ve Ekipmanları Fuarı’ hazır beton, agrega ve inşaat sektörlerini 21-24 Ekim 2013 tarihleri arasında İstanbul’da bir araya getirdi.

İstanbul Fuar Merkezi Salon 9-10’da yurt içinden ve yurt dışından sektör mensuplarını buluşturan Fuara hazır beton, agrega ve inşaat sektörlerine hizmet, makine ve ekipman sağlayan 81 firma katıldı. Fuar, ekonominin lokomotifi olan inşaat ve onun en temel kollarından olan hazır beton ve ilgili sektörlerinden birçok firmayı aynı çatı altında buluşturdu.

Fuarın açılışı, 21 Şubat 2013 tarihinde THBB Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Güleryüz, THBB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Yavuz Işık, İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nuri Tuna, YÜF ve TÇMB Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Güçlü, THBB Yönetim Kurulu Üyeleri Fatih Vardar, Kenan Kurban, Mehmet Ali Onur, N. Tamer Sağır, Mustafa Ulucan, THBB Danışmanı Ferruh Karakule, THBB Genel Sekreteri Tümer Akakın ve YÜF Genel Sekreteri Oğuz Tezmen tarafından yapıldı.

ERMCO 95, Beton 2004, 2008 ve 2011’in ardından inşaat, hazır beton, agrega sektörleri ile ilgili ilgili herkesin buluştuğu bir platform olan Beton 2013 Fuarı’nda, sektörlerimize yönelik son teknolojik ürünler, araç, makine ve ekipmanlar, hizmet ve donanımlar sergilendi. Fuarda, hazır beton ve çimento ekipmanlarının yanında beton santralleri, iş makineleri, kamyon ve çekiciler, transmikserler, pompalar, kalıp sistemleri, vinçler, çeşitli beton kimyasalları, otomasyon sistemleri, lastik ve akaryakıt ürünleri, sektörel makineler başta olmak üzere çok geniş bir ürün yelpazesi, beton ve agrega üreticilerine ve inşaat yapımcılarına sunuldu.

Başarısıyla sektörün gururu olan Fuarı, hazır beton, agrega ve inşaat sektöründe faaliyet gösteren firmaların sahipleri, üst düzey yöneticileri, profesyoneller ve üniversite öğrencileri başta olmak üzere toplam 15 bin 862 ziyaretçi takip etti. 8 bin metrekaresi kapalı bin metrekaresi açık olmak üzere toplam 9 bin metrekare alanda yapılan Fuara önceki yıllarda olduğu gibi Avrupa, Asya ve Ortadoğu’dan çok sayıda profesyonel ziyaretçi de katıldı.

Fuar, İstanbul Sanayi Odası, İstanbul Ticaret Odası, TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası ve Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası tarafından desteklendi. 

BETON 2013 Fuarı'na Katılan Firmalar için buraya tıklayınız.


Yukarı Çık