THBB

Beton İstanbul 2017 Kongresi, akademisyenleri sektör temsilcileriyle buluşturdu

Türkiye Hazır Beton Birliğinin (THBB) düzenlediği Beton İstanbul 2017 Hazır Beton Kongresi 13-14 Nisan 2017 tarihlerinde İstanbul’da yapıldı. İstanbul Fuar Merkezi’nde iki ayrı salonda gerçekleşen Kongre’yi akademisyenler ve araştırmacıların yanı sıra hazır beton sektörünün ve yan sanayi firmalarının temsilcilerinden oluşan yaklaşık 440 delege takip etti. Prof. Dr. Saim Akyüz onuruna düzenlenen Beton İstanbul 2017 Kongresi’nde; beton bileşenleri, üretimde ve yerinde nitelik denetimi, özel betonlar, özel projelerde beton tasarım ve çözümleri, beton üretiminde geri kazanım ve geri dönüşüm, beton yollar ve karayolu beton güvenlik yapıları, beton teknolojisinde son gelişmeler başlıkları altında sektörün gelişimine katkı sağlayacak 64 bildiri sunuldu.

13 Nisan 2017 tarihinde düzenlenen Açılış Töreni’ne Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO) ve THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, akademisyenler ve araştırmacıların yanı sıra hazır beton sektörünün ve yan sanayi firmalarının temsilcileri katıldı.

Açılış Töreni’nde konuşan Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO) ve THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, hazır beton sektörünün 109 milyon metreküplük üretim ve 16 milyar TL’nin üstünde gelir hacmiyle inşaat sektörünün en önemli parçası olduğunu söyledi.

Yavuz Işık konuşmasını şöyle sürdürdü: “Türkiye Hazır Beton Birliğinin (THBB) kurulduğu 1988 yılında ülkemizde yıllık 1,5 milyon m3 beton üretilmekte iken günümüzde üretim yıllık 109 milyon m3’e yükselmiştir. Türkiye bu büyüme performansıyla beton üretiminde 2009’dan bu yana Avrupa’nın lideriyken, Çin ve ABD’nin ardından dünyanın üçüncü en büyük hazır beton üreticisi olmuştur.

Avrupa Hazır Beton Birliğinden (ERMCO) aldığımız 2015 yılı verilerine göre tüm Avrupa Birliği üyesi ülkelerin toplam üretim miktarı 215 milyon metreküp iken, Türkiye tek başına 107 milyon metreküp beton üretmektedir. Bu üretim miktarı ile Türkiye, AB ülkeleri arasında birinci iken Almanya 47 milyon metreküp üretim ile ikinci, Fransa 35 milyon metreküp üretim ile üçüncüdür. AB ülkelerinde ortalama kişi başı hazır beton üretimi 0,5 metreküp iken Türkiye’de kişi başı hazır beton üretimi 1,4 metreküptür.

Türkiye sadece üretim miktarı açısından değil dayanım sınıfları açısından da büyük gelişme kaydetmiştir. Hazır beton dayanım sınıfları ele alındığında Avrupa ortalamasının üstüne çıkan Türkiye, C25 ve üstü dayanım sınıfındaki beton kullanım oranında yüzde 89 ile listenin en üstlerinde yer almaktadır. 2000 yılından sonra artış gösteren dayanım sınıfı ve beton teknolojisindeki ilerlemelerle birlikte her geçen gün yüksek katlı yapıların sayısının arttığı bilinmektedir.

Yüksek katlı yapılar göz önüne alındığında ülkemizde kullanımda olan 150 metre üzeri binaların yüzde 97’si betonarmedir. 150 metre üstü binaların yapımında ağırlıklı olarak C40-C60 dayanım sınıfında beton kullanılmaktadır. Bu yapılarda beton ve işçilik çok daha önem kazanmaktadır. Bu sebeple Birliğimiz, hazır betonun üretim sürecinin tamamını kapsayacak şekilde denetlenmesi gerektiğini bir kez daha vurgulamaktadır. Bu hususta, THBB üyelerinin ürettiği KGS belgeli kaliteli hazır betonun kullanılması büyük önem teşkil etmektedir.

THBB olarak ilerlemeye ve gelişime inandık ve bunun sonucunda geçtiğimiz yıl Berlin’de gerçekleşen Genel Kurul’da, Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO) başkanlığını Türkiye’ye kazandırdık. Böylece 1991 senesinden bu yana üyesi olduğumuz ERMCO’da daha fazla söz sahibi olduk.  Bu başarı ile Türkiye’deki beton üreticilerinin talepleri ve gündemlerini Avrupa’daki yetkililere iletebilme gücüne sahip olduk. Bu güçle birlikte ise artık Avrupa Birliği ülkelerinde oluşturulan beton politikaları hakkında söz söyleyerek, bu politikalara katkıda bulunma fırsatı yakaladık.”

Kongrenin açılışında Beton İstanbul 2017 Kongre Ana Sponsorlarından Ford Trucks’ın Pazarlama Müdürü Armağan Hazar bir konuşma yaptı. Bu büyük organizasyon için Türkiye Hazır Beton Birliğine teşekkür eden Armağan Hazar, sektörün ihtiyaçlarına ve beklentilerine yönelik olarak hizmete sundukları tüm yenilikleri müşterilerle buluşturdukları fuara her yıl memnuniyetle katıldıklarını ifade etti. Armağan Hazar konuşmasına şöyle devam etti: “Yeni beton mikserimizi ve ilk defa tanıttığımız pompamızı standımızda bulabilirsiniz. Tabii yeniliklerimiz sadece inşaat sektörüyle alakalı değil. Türkiye’de üreten, Türkiye’de geliştiren, Türk mühendisliği yapan bir firmayız. Dolayısıyla da sektörü gerçekten çok yakından takip ediyoruz. Sektörün tüm ihtiyaçlarına cevap veriyor, yerli çözümler üretiyoruz. Bu sayede ülkemizin cari açığına da çok ciddi katkılar sunuyoruz. Bunun en önemli adımları da geçen sene atıldı ve Türkiye, ağır ticari araç sektöründe Euro 6 normlarına geçti. Biz de bu normlarla birlikte yeni ürünlerimizi hizmete sunduk. Türkiye’de 16 ton üzeri ağır ticari araç sektörü dengeli giderken geçtiğimiz senelerde düşüş sağladı ama biz Ford Trucks olarak son 2 senede özellikle pazar payımızı artırarak geçen sene yüzde 28,1’e, bu sene ilk çeyrekte yüzde 33’lere ulaştık.”

Açılış Töreni’nde konuşan Beton İstanbul 2017 Kongre Ana Sponsorlarından Betonstar A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Oğuz Diken, makine mühendisi olduğunu, çalışma hayatına akademisyen olarak başladığını ve 6 yıllık sürenin sonunda kendisini imalatın içinde bulduğunu söyledi. Oğuz Diken konuşmasını şöyle sürdürdü: “Beton pompası terimi Türkiye’de telaffuz edildiği tarihten itibaren esasında bu sektörün içinde oldum ama açıkçası hep mutfakta kaldım. Her yıl düzenlenen Beton Fuarı’nda katılımcı olarak yer alıyoruz. Bugün 10. yılda olmamıza rağmen artık Betonstar’ın uluslararası bir marka haline geldiğine hep beraber tanık durumundayız. 25 ülkede pompalarımız çalışır durumdadır. 2017 yılında, bu listeye satışı gerçekleşmiş, teslimatı bekleyen 5 ülke daha dâhil olacak. Son olarak her 3 yılda bir düzenlenen ve ilk kez katıldığımız Almanya’da BAUMA Fuarı’nda gördüğümüz inanılmaz ilginin de desteği ile bu işin doğduğu yer olarak bilinen Almanya’ya ve ülkemizden çok uzak bir kıta olan Avustralya’ya beton pompamızı satmış durumdayız.”

Kongrenin açılışında konuşan İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Eski Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Taşdemir, THBB’nin düzenlediği kongrenin beşincisi olduğunu ve bu kongrelerin rüştünü ispat ettiğini ifade ederek Düzenleme Kurulu’na ve Bilim Kurulu’na bu kongreyi Prof. Dr. Saim Akyüz adına düzenledikleri için teşekkür etti.  Prof. Dr. Saim Akyüz ve bilim dalına katkıları hakkında bilgiler veren Mehmet Ali Taşdemir konuşmasını şöyle sürdürdü: “Prof. Dr. Saim Akyüz ile Fransa’da doktora yaptıktan sonra 1974 yılında üniversitenin laboratuvarında karşılaştık ve o günden sonra birlikte çalışma şansına sahip olduk. Saim Bey 1937 doğumludur. 1956 Saint Joseph, 1961 İTÜ mezunudur. 1964 yılında bizim kürsümüze girmiştir. 1966 yılında Nejat Aybers Nükleer Enerji Enstitüsü’nün başkanıydı. Rahmetli Hocamız Bekir Postacıoğlu’na Saim Akyüz’ün Enstitü’ye katılması önerisinde bulunmuştu. Saim Akyüz, Nükleer Enerji Enstitü’sünde yüksek lisansa eşdeğer derecede ağır betonlar üzerine bir tez yapmış ve Nükleer Uzman unvanı almıştır. Barit agregasıyla ağır beton üreterek gama ışınlarına karşı bir zırh betonu önerisi bulunuyordu. 1977 yılında yayınlanan bu çalışma kalitesinde bir çalışma çok az yapılmıştır. Saim Bey’in matematik altyapısı iyi olduğu için birlikte çalıştık. Bu çalışmalardan birini 1998’de Cement and Concrete Composites dergisinde yayınladık. Bu çalışma maksimum gerilmelerdeki şekil değiştirmelerinin değerlendirilmesine yönelikti. Hala en çok atıf yapılan makalelerden biridir. Bence katkı budur. Yapılan araştırmanın birileri tarafından takdir edilmesi önemlidir.”

Kongrede konuşma yapan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, bakanlıkça belirledikleri vizyonun, sürdürülebilir kalkınma için çevreyi korumak ve yaşam kalitesi yüksek mekânlar oluşturmak olduğunu söyledi. Prof. Dr. Mustafa Öztürk konuşmasını şöyle sürdürdü: “İnşaat yatırımları artarken çevreyi de korumamız gereklidir. Özellikle 6306 sayılı kanun sonrası artan bir hızla devam eden kentsel dönüşüm hamlesi doğal olarak yapı malzemesi ve beton tüketimini de artırmıştır. Önümüzdeki dönemde yaklaşık 6,5 milyon yapının dönüştürülmesi söz konusudur. Malzeme üretiminde kullandığımız ham madde ve tükettiğimiz enerji çok önemlidir. Malzemenin üretiminden kullanımına, yıkımından bertarafına kurallar koyuluyor. Malzemeyi beşikten mezara takip edebilmemiz, doğal kaynakların sürdürülebilirliğini takip etmemiz çok önemlidir. Yapıda kalitenin sağlanması birçok bileşene bağlıdır. Standartlara uygun yapı malzemeleri, kullanım amacına uygun ve doğru tasarlanarak denetimden geçmiş projeler ve bu projelere uygun imalatlar ve denetim bu bileşenden birkaçıdır. Ancak kuşkusuz kaliteli yapı için standarda uygun güvenli yapı malzemesi en önemli bileşenlerden biridir.”

Açılış konuşmalarının ardından Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO) ve THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, Beton İstanbul 2017 Hazır Beton Kongresi’ni onuruna düzenlendiği Prof. Dr. Saim Akyüz’e kongrenin anısına bir teşekkür plaketi takdim etti.

Plaket takdiminin ardından konuşan Prof. Dr. Saim Akyüz: “Kurtuluş Savaşı’ndan sonra Cumhuriyetimizi kurup yönümüzü batıya çeviren ve ülkemizi uygar ülkeler sınıfına sokan Ulu Önder Atatürk’ü ve arkadaşlarını burada saygıyla anıyorum. Bu kongreye adımı vererek beni onurlandıran Türkiye Hazır Beton Birliği Yönetim Kurulu Başkanı ve üyelerine çok teşekkür ediyorum. Mehmet Ali Bey benim akademik kariyerimi anlattı, teşekkür ederim. Mehmet Ali Bey anabilim dalımıza çok büyük hizmetler vermiş, hala da vermekte olan bir arkadaşımdır, ona ayrıca teşekkür etmek istiyorum. THBB Kalite Güvence Sistemi ile birlikte uzun yıllar çalıştık, onlara da teşekkür ederim.”

İki gün süren Kongrenin Kapanış Töreni 14 Nisan 2017 tarihinde yapıldı. Kapanış Töreni’nde kongreyi değerlendiren Prof. Dr. Hulusi Özkul şöyle konuştu: “Bilindiği gibi THBB’nin düzenlediği ilk kongre 1995 yılında yine İstanbul’da ancak Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO) adına gerçekleştirilmişti. Daha sonra 2004 yılında ilk defa ulusal düzeyde hazır beton kongresi düzenlendi ve bu son kongre THBB’nin düzenlediği kongrelerin beşincisidir. Diğer yandan THBB 20 yıl aradan sonra 2015 yılında ikinci defa ERMCO Kongresi’ni İstanbul’a getirmiştir. Dolayısı ile THBB’nin düzenlediği hazır beton kongreleri gelenekselleşmiş duruma erişmiştir. Beton İstanbul 2017 Kongresi için gönderilen bildiriler Bilim Kurulu’nun 34 üyesi tarafından incelenmiş, kabul edilen 64 bildiri iki gün boyunca iki ayrı salonda 13 oturumda sunulmuştur. Bildirilerin genellikle çok yazarlı olduğu ve 190’ın üzerinde araştırmacı tarafından hazırlandığı görülmüştür.”

Kapanış Töreni’nde Beton İstanbul 2017 Hazır Beton Kongresi Bilim Kurulu üyelerine ve Kongre Sponsorlarına birer plaket takdim edildi. Törenin sonunda günün anısına THBB Yönetim Kurulu üyeleri, Bilim Kurulu üyeleri, Kongre Sponsorları ve kongre katılımcıları ile sahnede hatıra fotoğrafları çekildi. Beton İstanbul 2017 Kongresi, “Ford Trucks” ve “Betonstar”ın Ana Sponsorluğu; “Epo”, “Yapıchem”, “Chryso”, “Pascal” ve “İston”un Resmi Sponsorluğunda gerçekleştirildi.

 

BETON 2017 KONGRESİ

ANA SPONSORLARI

 

BETON 2017 KONGRESİ

RESMİ SPONSORLARI

     

   

 

Yılın en önemli sektörel buluşması: Beton İstanbul 2017 Fuarı 

Türkiye Hazır Beton Birliği ve Kalite Fuarcılık tarafından Beton İstanbul 2017 Kongresi ile eş zamanlı olarak “Beton İstanbul 2017 Hazır Beton, Çimento, Agrega, İnşaat Teknolojileri ve Ekipmanları Fuarı” düzenlendi. Yılın en önemli sektörel buluşması 13-15 Nisan 2017 tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleşti. Fuara, 65 firma 150 marka ile katıldı.

13 Nisan 2017 tarihinde düzenlenen Beton İstanbul 2017 Fuarı Açılış Töreni’ne Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO) ve THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, hazır beton sektörünün ve yan sanayi firmalarının temsilcileri katıldı. 

Açılış Töreni’nde konuşan Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO) ve THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, fuarların sektörün gelişimine sağladığı katkılara değinerek, bugün yalnızca kaliteli üretim yapıp piyasaya sürmenin, satış yapabilmek için yeterli olmadığını söyledi.

Doğru yer ve doğru zamanda, mutlaka doğru bir organizasyonda yer alarak hedef kitle ile iletişim kurabilmenin önemli olduğuna dikkat çeken Yavuz Işık, “Bu sebeple sektörümüzün gelişmesine katkı sağlamak amacıyla her yıl fuarlar düzenliyoruz. Bu yıl düzenlediğimiz fuarımızda sizleri bir kez daha ağırlamaktan onur duyuyoruz.” dedi. 

Yavuz Işık konuşmasına şöyle devam etti: “Bugün hazır beton sektöründe 540 firma 1.264’den fazla tesisiyle faaliyet göstermektedir. Üyemiz olan 88 firma 351 tesisiyle toplam üretimin yüzde 65’ini karşılamaktadır. Yılda 109 milyon metreküp üretime sahip olan sektörümüzün cirosu 16 milyar Türk Lirasını bulmaktadır. 

Sektörümüz, 38 bini aşan istihdam hacmiyle inşaat sektörüne ve buna bağlı olarak ülke ekonomisine büyük katkı sağlamaktadır. Bu rakamlar da hazır beton sektörünün inşaat sektörünün en temel kolu olduğunu bizlere açıkça göstermektedir. Bu üretim rakamlarına ulaşmak elbette ki kolay olmamıştır. Her bir firmanın kendi bölgesinde gösterdiği çabanın yanında birlik olarak ortaklaşa gerçekleştirdiğimiz çalışmalarımızın bu başarıya katkısı büyüktür. Bildiğiniz üzere THBB’ye üye olacak şirketlerin tüm hazır beton tesislerinde standartlara uygun üretim yapması gerekmektedir. Bu doğrultuda tesislerimiz, Kalite Güvence Sistemi tarafından sürekli habersiz denetlenmektedir. KGS Uygunluk Belgesinin alınması, uygun laboratuvarın bulunması, teknik, çevre, iş sağlığı - işçi güvenliği, yasal ve etik kriterlerin eksiksiz yerine getirilmesi THBB üyeliği için olmazsa olmaz kriterlerdendir. Bu kriterlerin yerine getirilmesi için ise Birliğimiz, kurulduğundan bu yana her yıl artan bir performansla çalışmalarına devam etmektedir. 

Birliğimizin ülkemizde kullanılan betonun tamamının kaliteli üretilmesi için yaptığı çalışmalardan en önemlisi 1995 yılında Kalite Güvence Sistemini kurmak olmuştur. Şu anda ülkemizde beton üretiminde tek etkin ve verimli denetimi KGS yapmaktadır. KGS denetimleri sayesinde tesislerin üretim kalitesinde süreklilik sağlanmaktadır. 

Birliğimiz, ülkemizde kullanılan betonun tamamının kaliteli üretilmesi için çalışmaktadır. Ancak bu sistemin bir parçası olmayan hazır beton üreticilerinin ciddi olarak denetlenmesi gerekmektedir. Bu sisteme dâhil olmayan firmalar kalite güvencesi verememelerine rağmen elde ettikleri maliyet avantajından dolayı düşük fiyat stratejisi ile rekabet etmektedirler. Deprem kuşağı üzerinde yer alan ülkemizde hazır beton sektöründeki rekabetin fiyat odaklı olduğu kadar kalite odaklı da olması gerekmektedir. Sektördeki fiyat rekabetinin, kaliteden taviz vermeyen firmalar aleyhine işlememesi için kalite denetiminin tüm hazır beton üreticilerini kapsayacak şekilde uygulanması gerekmektedir. 

Deprem ülkesi olduğumuz, ürettiği hazır betonla hayat kurtarabileceğini ya da bir hayata mal olabileceğini hazır beton üreticilerinin hiçbir zaman unutmaması gerekmektedir.

Müteahhitlerimizin ise kaliteli yapılaşma için, kaliteli beton üretimine önem vermeleri, THBB üyesi KGS belgeli betonları tercih etmelerini beklemekteyiz. Son olarak ancak belki de en önemlisi, Bakanlığımızdan destek bekliyoruz. Biraz önce bahsettiğim KGS’nin tüm sektörü kapsayacak şekilde yaygınlaşması gerekmektedir. Aksi durumda fiyata duyarlı hazır beton sektöründeki yoğun fiyat rekabeti yalnızca hazır beton sektörüne değil aynı zamanda konut sektörüne ve dolayısı ile tüm tüketicilere zarar verecektir. Bu noktada Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın gerekli mevzuatı hayata geçirmek sureti ile bizlerin yanında olduğunu göstereceğine olan inancımız tamdır. 

Sektörümüzü uluslararası alanda da en iyi şekilde temsil etmek için çalıştığımızı her fırsatta dile getirmekteyiz. 1991 yılından bu yana (ERMCO) Avrupa Hazır Beton Birliğinin tam üyesiyiz.  2014 yılından bu yana ise Başkanlık Komitesi’nde yer aldığımız, çok önemli bir organizasyon olan Avrupa Hazır Beton Birliğinin 2016 yılında Başkanı seçildim. Böylece Türkiye’deki beton üreticilerinin talepleri ve gündemlerini Avrupa’daki yetkililere iletebiliyoruz. Türkiye, artık Avrupa Birliği ülkelerinde oluşturulan beton politikaları hakkında söz söylemekte ve bu politikalara katkıda bulunmaktadır. Başkanlık görevi ile birlikte Birliğimiz, ERMCO Sürdürülebilirlik Komitesi Koordinatörlüğü görevini de başarıyla yürütmektedir. Bununla birlikte ERMCO’da Yönetim Kurulu, Strateji ve Gelişim Komitesi, Teknik Komite ve Sürdürülebilirlik Komitesi toplantılarında global ölçekte sektörümüzü etkileyen konuları görüşerek, çalışmaları koordine etmekte ve Türkiye olarak beton sektöründeki gelişmelere öncülük etmektedir. 

Başarıyla gerçekleştirdiğimiz sekiz fuardan sonra, birliğimiz tarafından düzenlenen Beton Fuarlarının artık bir gelenek halini aldığını hepimiz bilmekteyiz. Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da sektördeki son teknoloji ürünlerin yanı sıra sektörel makineler başta olmak üzere çok geniş bir ürün yelpazesini fuarımızda görme imkânı bulacaksınız. Fuarımız, bir kez daha, inşaat ve onun en temel kolu olan hazır beton sektörüyle ilgili birçok firmayı bir araya getirmektedir. Aynı zamanda önceki yıllarda olduğu gibi Avrupa, Asya, Afrika ve Orta Doğu’dan bizlere katılan profesyonel misafirlerimiz fuarımızın uluslararası önemini bir kez daha gözler önüne sermektedir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ankara Sanayi Odası, Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası, İnşaat Mühendisleri Odası, Türkiye Müteahhitler Birliği ve Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği tarafından desteklenen fuarımızın sektörümüze yenilik getireceğine ve hareket kazandıracağına yürekten inanıyorum.” 

Açılış konuşmasının ardından Fuar’ın açılış kurdelesini Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO) ve THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık; THBB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Halit İnci; THBB Muhasip Üyesi Cemalettin Danış; THBB Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Ali Onur, Kadir Büyükdereci, Mehmet Ali Durmaz, Tamer Sağır; THBB Denetim Kurulu Üyesi Sadık Kalkavan, Abdürrahim Eksik; THBB Eski Başkanları Mürsel Öztürk ve Ayhan Güleryüz birlikte kesti. 

 



BETON 2017'Yİ DESTEKLEYEN KURULUŞLAR

 

 


Yukarı Çık