THBB

Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO) ve Türkiye Hazır Beton Birliği Başkanı Yavuz Işık, Ankara’da gazetecilerle buluştu. Türkiye’nin beton üretiminde Avrupa’nın lideri konumunda bulunduğunu dile getiren Işık, “ERMCO’da temsil edilen Avrupa ülkelerinde bir yılda 215 milyon metreküp hazır beton üretiliyor. Türkiye ise tek başına 107 milyon metreküp beton üretiyor. Avrupa ülkelerine kıyasla hazır betonla 100 yıl sonra tanışan Türkiye bugün beton üretiminde lider konumda yer alıyor. Deneyimimizle Avrupa ve tabii ki Türkiye’de hazır beton sektörünün gelişimi için çalışacağız.” dedi.

Avrupa Hazır Beton Birliği’nin (ERMCO) yeni başkanı Türkiye Hazır Beton Birliği Başkanı Yavuz Işık, Türkiye’nin hazır beton üretiminde Avrupa birincisi, dünyada ise üçüncü olduğunu söyledi. Ankara’da gazetecilerle yemekte buluşan Yavuz Işık, “3 yıl süreyle ERMCO’da başkanlık görevini yürüteceğiz. Bundan sonraki süreçte, ERMCO’daki bu görevimizle birlikte Avrupa’daki gündemleri daha da yakın takip ederek son gelişmeleri ülkemize kazandıracağız ve sektörümüzün sorunlarını da Avrupa’daki kurumların gündemine getirip çözüm bulmaya çalışacağız. Böylece, Türkiye olarak Avrupa hazır beton sektörüne yön verirken ülkemiz hazır beton sanayisinin gelişimine de katkıda bulunacağız.” dedi.

Yavuz Işık, ERMCO’nun temsil ettiği Avrupa beton sektörünün bugün 215 milyon metreküp beton ürettiğini, oysa Türkiye’nin tek başına 107 milyon metreküp beton ürettiğini kaydetti. Türkiye’nin, birliğin en önemli üyelerinden biri olduğunu vurgulayan Işık, “ERMCO’nun teknik ve stratejik toplantılarında, THBB’nin teknik gücü ve altyapısıyla Avrupa hazır beton sektöründe faaliyet gösteren ve araştırma yürüten kuruluşlarla birlikte çalışarak bugüne kadar başarıyla gerçekleştirdiğimiz temsiliyet görevini daha ileriye taşıyacağız.” diye konuştu.

‘ERMCO’nun değerini artıracağız’

THBB’nin çeyrek asrı aşan tecrübesiyle Türkiye’de güvenli ve dayanıklı yapıların inşası için gerekli olan kaliteli, doğru, çevreye duyarlı ve sürdürülebilir beton üretimi ve kullanımının yaygınlaşması için çalıştığını ifade eden Işık, ”İstikrarlı ve profesyonel bakış açımızı koruyarak ülkemizi Avrupa’da hak ettiği seviyelere çıkarmayı başardık. Önümüzdeki dönemde hem Avrupa’da hem de Türkiye’de beton sektörünün gelişimi açısından yeni hedefler oluşturacağız. İcraatlarımız ve projelerimizle şimdiye kadar Avrupa’ya örnek olduk. Yolumuza aynı şekilde devam edeceğiz. Daha çok çalışma ve işbirliği ile takım olarak karar verme mekanizmalarında ERMCO’nun değerini artıracağız. Başarımızı ve üretkenliğimizi Avrupa’ya da yayma hedefiyle yola çıktık.” yorumunda bulundu.

Sadece miktar açısından değil kullanılan betonların dayanım sınıflarında da Türkiye’nin önde olduğunu belirten Işık, “Kullanılan betonların dayanım sınıflarına bakıldığında; C25/30-C30/37 dayanım sınıflarında yüzde 73 ile Türkiye, yüzde 62,3 olan AB ortalamasının üstündedir. C35/45 ve üstü dayanım sınıflarında ise Türkiye yüzde 16 ile yüzde 12 olan AB ortalamasının üstündedir.” dedi.

 

‘Geleceğe umutla bakıyoruz’

Türkiye’de sektörün geleceğine umutla baktığını dile getiren Yavuz Işık, “2008 sonrası dönemde, ortalama yüzde 24’lük bir ciro artış hızı ve ortalama yüzde 10’luk bir istihdam artış hızına sahip olan hazır beton sektörü, inşaat sektörünün en önemli tedarikçisi konumunda bulunuyor. İnşaat sektörü ise Türkiye açısından bu yıl çok daha önemli belirleyici bir sektör” ifadesini kullandı. Işık, “Faiz oranlarındaki düşüş, Hükümetimiz tarafından yeni açıklanan Doğu-Güneydoğu Anadolu Kalkındırma Modeli, uygulamaya geçmesi beklenen Türkiye Varlık Fonu, İller Bankasının yeniden yapılandırılması gibi farklı kamusal projelerin tamamı önümüzdeki dönemde Türk inşaat sektörünün harekete geçeceğinin sinyallerini bize veriyor. Alınan bu tedbirlerin önemli bir kısmı henüz uygulamaya geçmediğinden etki safhası başlamadı. Konut kredisi faizlerindeki düşüşün etkisi dahi henüz hissedilir seviyeye ulaşmadı. Türkiye’de konut talebini etkileyen faktörler üzerine yapılan çalışmalarda, konut kredisi faiz oranlarındaki azalmanın bu talebi 5-6 aylık bir gecikme ile etkilediği tespit edilmiştir. Son çeyrekten itibaren ve 2017 yılında Türkiye ekonomisi, inşaat sektöründen geçen yıllara göre daha fazla destek alacaktır.” dedi.

‘İnşaat yatırımları artacak’

Işık sözlerini şöyle noktaladı: “İnşaat sektörü açısından bir diğer önemli konuyu da paylaşmak istiyorum. 2016 yılının ilk 6 ayında alınan yapı ruhsatı sayısı, geçen yıla oranla yüzde 14 artarken yapı kullanım izin belgesinde bu oran yüzde 1 ile sınırlı kalmıştır. Bunun anlamı şu: İnşaata başlamada 2016 yılında ciddi bir artış yaşanırken, inşaatı tamamlama noktasında oldukça sınırlı bir hareket gözlenmektedir. Ancak faiz oranlarındaki düşüş ile birlikte konut stoklarının azalmasına paralel olarak inşaat yatırımları hızlanacaktır.

Türkiye ekonomisine ve hazır beton sektörüne baktığımızda gelecekten umutluyuz. Türkiye’de kamu ve özel sektörün, yatırımlara hız vermesini bekliyoruz. Son dönemde yavaşlayan özel sektör yatırımlarının ivme kazanması, geçen sene beklemede kalan konut yatırımlarının başlaması ve devletin devam eden ve yenilerinin de ekleneceğini tahmin ettiğimiz alt yapı yatırımları ile 2016 yılı sonunda hazır beton sektörünün yüzde 5’lik büyüme oranını yakalayacağını düşünüyoruz.”


Yukarı Çık