Yaz tatilinin sonuna yaklaşırken giderek kalabalıklaşan şehirlerde trafik kazaları da artıyor. Kazalarda can ve mal kaybını en aza indirmek için çelik bariyerlere göre daha dayanıklı ve güvenli olan beton bariyer kullanımının yaygınlaştırılmasını vurgulayan Türkiye Hazır Beton Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, “hayat kurtaran” beton bariyerler ile ilgili açıklamada bulundu.
Yaz tatilinin bitmesine az bir zaman kaldı. Giderek artan trafikle birlikte artan kazalar kalabalıklaşan şehir nüfusları için ciddi tehlikeler oluşturuyor. Trafik güvenliğine daha fazla önem verilmesi gerektiğini vurgulayan Türkiye Hazır Beton Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, “Hayat kurtaran beton bariyerlerin daha yaygın olarak kullanılması güvenli bir trafik için önem arz etmektedir.” dedi.
Türkiye Hazır Beton Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, beton bariyerlerin kazalardaki ölüm oranını yüzde 70 düzeyinde azalttığını belirterek (İngiliz Ulaşım Araştırma Laboratuvarı raporu/ Transport Research Laboratory, UK), “Beton bariyerler, çarpma esnasında özel dizaynı sayesinde aracın hızını azaltıp aracın karşı şeride geçmesini veya yoldan çıkmasını önlüyor ve aracı tekrar şeridine sevk ediyor.” dedi.
Beton Bariyerlerin Hikayesi
Çelik bariyerlerin kazalarda yetersiz kalması ve yüksek bakım, onarım ve işletme giderleri gerektirmesi üzerine Amerika'da 1960'larda başlayan çalışmalar sonunda beton bariyerler geliştirildi. Beton bariyerler seyir emniyetinde önemli iki unsur olan 'ayırıcılık' ve 'koruyuculuk' fonksiyonlarının ikisine de sahip. İngiliz Karayolları Ajansı'na göre, İngiltere'de her yıl 400'den fazla kaza, araçların bariyerleri aşması sonucunda meydana geliyor ve yaklaşık 40 kişi hayatını kaybediyor. Bu noktada, kazalarda can ve mal kayıplarının azaltılmasında beton bariyerler büyük önem taşıyor.
Yavuz Işık, beton bariyerlerin avantajlarını ise şöyle sıraladı:
“Beton bariyerler çarpmaya karşı dayanıklıdır, bakımı kolaydır, her kaza sonrasında değiştirme gerektirmez, can ve mal kaybını en aza indirir ve her türlü iklim şartlarına dayanıklıdır.”