Mesleki Yeterlilik Belgesi 31 Aralık 2016’dan itibaren zorunlu hale geliyor. Daha sağlam bir gelecek adına uğraş veren Türkiye Hazır Beton Birliği Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezi, ‘Betoncu’ alanındaki çalışmalarını tüm hızıyla sürdürüyor.
Türkiye Hazır Beton Birliği 1988 yılından bu yana güvenli ve dayanıklı yapıların inşası alanında standartlara uygun beton üretilmesi için çalışıyor. Türkiye Hazır Beton Birliği bunun yanı sıra Mesleki Yeterlilik konusunda da hizmet veriyor. 31 Aralık 2016 tarihinde zorunlu hale gelecek olan Mesleki Yeterlilik Belgesi alanında THBB Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezi çalışmalarını tüm hızıyla sürdürüyor.
THBB-MYM belgelendirme çalışmalarını sürdürüyor
26 Temmuz 2016’da Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) ile Beton Pompa Operatörü ve Beton Santral Operatörü mesleki yeterliliklerinin hazırlanması konusunda protokol imzalanırken, THBB-MYM’nin sınav ve belgelendirme çalışmaları da devam ediyor.
THBB-MYM, 24 Mayıs 2016 tarihinde Betonarme Demircisi ve Betoncu ulusal yeterliliklerinde sınav ve belgelendirme yapmak üzere yetkilendirilmişti. Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanunu’na göre sınav ve belgelendirme yapabilmek amacıyla kurulan THBB-MYM, Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından Betoncu ve Betonarme Demircisi Ulusal Yeterlilikleri kapsamında 15 Ocak 2016 tarihinde akredite edildi.
Tehlikeli ve Çok Tehlikeli işler kapsamında belirlenen 48 meslekte belge zorunluluğu 1 Ocak 2017 tarihi itibari ile yürürlüğe girecek. Bu tarihten itibaren, belgelerin denetimi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Müfettişleri tarafından yapılacak; belgesiz işçi çalıştıran işverene her işçi için 500 TL idari para cezası verilecek. Cezaların kanuna göre tebliğinden itibaren bir ay içerisinde ödenmesi gerekecek. Aynı durum aynı kişi için yeniden tespit edildiğinde ise ceza yeniden kesilecek.
Işık: THBB olarak eğitim kalitesini yükseltiyoruz
Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO) ve Türkiye Hazır Beton Birliği Başkanı Yavuz Işık, “Türkiye Hazır Beton Birliği 1994 yılından bugüne pompa ve transmikser operatörleri, santral operatörleri ve laboratuvar teknisyenleri olmak üzere yaklaşık 16 bin kişiye sertifikalı eğitim vererek sektörün kalifiye eleman ihtiyacını karşılıyor. Sektör çalışanlarına ve beton kullanıcılarına yönelik eğitimler ve seminerler düzenlemeye devam eden Birliğimiz, sektörümüze önemli standartlar getirecek olan bu konuya büyük önem veriyor. Kaliteli beton üretimi hedeflerine ulaşmak için eğitim kalitesinin de yükselmesi gerekiyor. THBB olarak çalışmalarımızı sürdürüp, üzerimize düşeni yapıyoruz. Tüm inşaat firmalarının bu konuya önem vermelerini bekliyor, çalışanlarını sertifika almak üzere eğitimlerimize göndermeye davet ediyoruz.” dedi.
31 Aralık 2017’ye kadar belge masrafı yok
Mesleki Yeterlilik Belgesi, 25 Mayıs 2015 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 6645 sayılı Kanun ile bazı mesleklere zorunlu hale getirildi. MYK tarafından yetkilendirilmiş sınav ve belgelendirme kuruluşlarının gerçekleştireceği sınavlarda başarılı olan kişilerin 31 Aralık 2017 tarihine kadar belge masrafı ile sınav ücreti işsizlik sigortası fonundan karşılanacak.