Türkiye Hazır Beton Birliği Yapı Malzemeleri Laboratuvarı’nda NT BUILD 492 ve ASTM C1202-12 standartlarına göre betonun hızlı klor geçirgenliğinin belirlenmesi deneylerinden sonra bir diğer durabilite (kalıcılık) deneyi olan sertleşmiş betonun karbonatlaşmaya karşı direnci deneyinin de yapılmasına başlandı.
Betonarme yapılarda çelik donatı, betonun geçirimsiz pas payı ve betonun alkali ortamı sayesinde korozyondan korunmaktadır. Donatıyı korozyondan koruyan bu alkalinite, karbonatlaşma adı verilen kimyasal bir reaksiyon sonucu zamanla yok olabilmektedir. Atmosferde bulunan karbondioksit gazının betonun içerisine difüzyonu, kimyasal reaksiyon sonucu betonun PH değerini düşürür ve donatının korozyona uğrayarak yok olmasına sebep olur. Bu olay betonarme yapıların servis ömrünü belirleyen önemli faktörlerden biridir. Ülkemizde yaşanan depremlerden sonra yapılan araştırmalarda zarar gören betonarme yapılarda donatının ciddi oranda korozyona uğradığı tespit edilmiştir. Özellikle İstanbul gibi büyük şehirlerde karbondioksit gazının atmosferdeki oranının normal değerlerin üzerinde seyrettiği düşünüldüğünde betonun karbonatlaşma hasarının ciddiyeti daha iyi anlaşılmaktadır.
Son yıllarda özellikle şiddetli çevresel etki şartlarına maruz kalacak yapıların tasarım aşamasında yapının servis ömrüne göre projelendirme yapıldığı görülmektedir. Bu deney, betonun üretilmesi aşamasında olumsuz ortam şartlarındaki uzun süreli dayanıklılığın önceden tahmin edilerek çevresel şartlara uygun beton dizayn edilmesine ve servis ömrü daha uzun yapılar inşa edilmesine olanak sağlayacaktır.