İnşaat sektörü, dipten döndü…
Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), her ay merakla beklenen inşaat ve bununla bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durum ile beklenen gelişmeleri ortaya koyan “Hazır Beton Endeksi” 2018 Ekim Ayı Raporu’nu açıkladı. Eylül ayında, bütün ayların en düşük performansını sergileyen Faaliyet Endeksi, ekim ayında toparlanmaya başladı. Bütün endekslerin halen eşik değerin altında olması ise inşaatta işlerin yolunda gitmediğine işaret etti.
Türkiye Hazır Beton Birliğinin (THBB) hazırladığı Hazır Beton Endeksi Ekim Ayı Raporu’na göre Faaliyet Endeksi eylül ayında, bütün ayların en düşük performansını sergiledikten sonra ekim ayında toparlanmaya başladı. Yıl içindeki 5 aylık daralmadan sonra faaliyette kısmi bir hareketlilik göze çarptı. Ancak bütün endekslerin halen eşik değerin altında olması inşaatta işlerin yolunda gitmediğine işaret etmektedir. Rapor, inşaat sektörüne güvenin oldukça düşük olduğunu ortaya koydu.
Hazır Beton Endeksi Ekim Ayı Raporu’na göre 4 endeks değeri de, önceki yılın aynı dönemine göre düşüş sergiledi. Özellikle Faaliyet Endeksi’nin, geçen yılın aynı dönemine göre %2,3 azalması, geride bıraktığımız ekim ayında geçen yıla kıyasla inşaat faaliyetleri noktasında yavaşlamanın devam ettiğini gösterdi. Hem Güven hem de Beklenti Endeksi’ndeki azalma, mali piyasalardaki kısmi olumlu havanın reel sektör tarafında yansımasının henüz başlamadığını ortaya koydu.
İnşaat sektörüne yönelik tedbirlerin yıl sonuna kadar uzatılması yerinde bir karardır
Hazır Beton Endeksi Ekim Ayı Raporu’nun sonuçlarını değerlendiren Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO) ve THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, Faaliyet Endeksi’nin ekim ayında toparlanmaya başladığını ancak bütün endekslerin halen eşik değerin altında olmasının inşaatta işlerin yolunda gitmediğine işaret ettiğini ifade etti.
Hükûmetin inşaat sektörüne yönelik aldığı tedbirleri değerlendiren Yavuz Işık, “İnşaat sektörüne yönelik tedbirlerin yıl sonuna kadar uzatılmasının yerinde bir karar olarak değerlendiriyoruz. Şu dönemde önemli olan ekonomide sağlıklı ve sürdürülebilir bir büyüme trendini hayata geçirmektir. Bunun için inşaat sektöründe planlı, kapsamlı bir modelin hayata geçirilmesi gerekmektedir. Çevre ve Şehircilik Bakanımız Murat Kurum tarafından açıklanan Mekânsal Strateji Planı, planlama için doğru bir başlangıç olabilecektir. Çalışmasına başlanan bu plan ile sanayiye arazi ihtiyacının giderilmesinden başlayıp şehirlerin yeniden şekillendirilmesine kadar geniş bir çerçevede planlama yapılabilecektir. Söz konusu plan çerçevesinde Türk inşaat sektörünün gelişim ve dönüşümünün yol haritası, inşaat ve bağlantılı bütün sektörleri içerecek şekilde belirlenmesi gerekmektedir.” dedi.
Grafik-1: Endeks Değerleri
Grafik-2: Endeks Değerlerindeki Değişim (Önceki Yılın Aynı Ayına Göre, %)
Hazır Beton Endeksi hakkında
Söz konusu endekslerin oluşturulmasına esas teşkil eden anket ile firmalara 9 soru sorulmuştur. Her bir endeksin değeri 100’ün altında ya da üstünde olmasına bağlı olarak yorumlanmaktadır. 100’ün üzerinde olması durumunda önceki aya ait faaliyetin ya da gelecek döneme ilişkin beklentinin olumlu yönde geliştiği yorumu yapılmaktadır.
Türkiye genelinde her ay hazır beton üreticileri ile gerçekleştirilen çalışmada 3 farklı endeks türetiliyor. Hazır Beton Faaliyet Endeksi ile hazır beton firmalarının geçmiş bir aylık faaliyetlerinin sonuçları, Hazır Beton Güven Endeksi ile hazır beton sektöründe faaliyet gösteren teşebbüslerin, ekonomi ve sektöre yönelik duydukları güven seviyesi, Hazır Beton Beklenti Endeksi ile hazır beton firmalarının önümüzdeki üç aylık dönemde faaliyetlerinin hangi seviyede olacağına ilişkin beklentiler hakkında bilgi edinildi. Hazır Beton Endeksi ile endekslerin tümünü içeren bileşik endeks elde ediliyor.