THBB

Türkiye’de standartlara uygun beton üretilmesi ve inşaatlarda doğru beton uygulamalarının sağlanması için 34 yılı aşkın süredir uğraş veren Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), 35. Olağan Genel Kurulu 26 Mart 2022 tarihinde Birliğin İstanbul Kavacık’taki merkez binasında yapıldı.

Türkiye Hazır Beton Birliğinin (THBB) 35. Olağan Genel Kurul Toplantısı 26 Mart 2022 tarihinde İstanbul’da yapıldı. Genel Kurulda konuşan Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, “Birliğimiz, hazır beton sektörüne yön vermenin yanı sıra ülkemizi, ulusal ve uluslararası bütün platformlarda başarıyla temsil etmektedir. Ülkemizin en köklü sektörel kuruluşlarından biri olan Birliğimiz, 34 yıldır hazır beton sektörünün gelişimi için canla başla çalışıyor.” dedi.

Son çeyrekte bir tek inşaatın gerilemesi dikkat çekicidir

Konuşmasında 2021 yılını değerlendiren Yavuz Işık, “Türkiye ekonomisi 2021 yılının ikinci çeyreğinde %22’lik göz dolduran performansından sonra üçüncü çeyrekte %7,4 ile tarihsel ortalamasının üzerinde bir büyüme sergilemeyi başarmıştır. Üçüncü çeyrekte aşılamadaki güçlü ivme, kısıtlamaların hafifletilmesi, turizm faaliyetindeki toparlanma eğiliminin belirginleşmesi, sanayi ve hizmetler sektöründeki üretim büyümeyi desteklerken, inşaat ve tarım sektörleri dönemlik büyümeyi sınırlamıştır. 2021 yılının son çeyreğinde ise %9,1’lik ciddi bir büyüme oranını hayata geçiren Türkiye ekonomisi ile karşılaştık. Bu oran 2011 yılından bu yana son çeyrekler bazında en yüksek büyüme oranıdır. İnşaat sektörü ise yılın son çeyreğinde, geçen yıla kıyasla %3,9 daralmıştır. 2020 ve 2021 yıllarındaki 8 çeyrekten 5’inde inşaat sektörü küçülürken yalnızca 3’ünde pozitif performans ortaya koymuştur. Son çeyrekte bütün sektörler pozitif bir görünüm sergilerken bir tek inşaatın gerilemesi dikkat çekicidir.” dedi.

Akaryakıta vergi kolaylığı sağlanması lojistik maliyetini aşağı çekebilecektir

2022 yılıyla ilgili öngörülerini paylaşan Yavuz Işık şöyle konuştu: “En olumsuz senaryoda FED’in bilanço küçültmesi ve hızlı bir faiz artırımına gitmesi ve Ukrayna krizinin derinleşmesi bir yandan petrol diğer yandan da doların fiyatını yükseltecektir. Küresel piyasalarda emtia fiyatlarının zirve yaptığı, enerji konusunda yaşanan darboğazların fiyat seviyesini yükseltmesinin kaçınılmaz olarak göründüğü bir ortama Türkiye, yüksek enflasyon ile başlamıştır ki bu koşullar altında ülkemizin sürdürülebilir bir enflasyon düzeyini yakalaması için daraltıcı politikalar da etkili olamayacaktır. Her şeye rağmen bu konuda atılabilecek adımlar görünmektedir. Örneğin sanayicilerin ürünlerini taşımak için kullandıkları akaryakıtın tamamının ya da belirli bir kısmının vergi dışı bırakılması ya da düşük vergilendirilmesi, en azından üretici tarafında lojistik maliyetini aşağı çekebilecektir.”  

2022 yılı inşaat sektörü açısından zor bir yıl olmaya devam edecek

Geride bıraktığımız 2 ayı değerlendiren Yavuz Işık, “2021’in ilk iki ayında satılan konut sayısı 150 bin iken bu yılın aynı öneminde ulaşılan sayı 185 bin olarak görünmektedir. Yıllık bazda %22,5’luk bir artış ortaya çıkmıştır. İlk iki aydaki ipotekli konut satışlarındaki artış oranı %50, diğer satışlar ise %17 artmıştır. İlk el satışlarda %19, ikinci el satışlarda %23 artış görünmektedir. Özellikle şubat ayı konut satış rakamları bizleri sevindirmiştir. Her ay sizlerin katılımı ile gerçekleştirdiğimiz Hazır Beton Endeksi ve TÜİK tarafından açıklanan güven endeksleri ise farklı bir tablo göstermektedir. Hazır Beton Endeksi sonuçlarına göre şubat ayında faaliyet hariç diğer endekslerde bir gerileme görülmektedir. Şubat ayında faaliyette sınırlı bir yükseliş ortaya çıkmıştır. Endeksler içinde özellikle beklenti düzeyi geçen yıla kıyasla oldukça düşük kalmıştır. TÜİK’in sektörel güven endeksleri ise inşaat sektörünün, diğer sektörlere kıyasla negatif ayrıştığının sinyallerini vermektedir. Şubat ayı sektörel güven endekslerinde perakende ve hizmet sektörlerinde 120’ye yakın iken inşaat sektöründe bu değer 82’dir. Son 3 ayda inşaat güven endeksi ciddi oranda azalmış ve inşaat ile diğer sektörler arasındaki fark 2020 yılından bu yana en yüksek düzeye ulaşmıştır. Bütün bu endekslerin bize söylediği, 2022 yılı genel ekonomi açısından iyi geçse bile inşaat sektörü açısından zor bir yıl olmaya devam edeceğidir.” diye konuştu.   

Hazır beton sektörü 95 milyon metreküpü bulan üretimiyle Türkiye ekonomisi ve inşaat sektörü açısından çok önemlidir

Türkiye Hazır Beton Birliği ve çalışmaları hakkında bilgiler veren Yavuz Işık, 2021 yılında Hazır Beton Sektör Raporu hazırladıklarını ifade ederek, “Sektörümüz 2020 yılı resmî verilerine göre 24 milyar Türk lirasını aşan cirosu, 33 bini aşan istihdam hacmi ve yıllık 95 milyon metreküpü bulan üretimiyle Türkiye ekonomisi ve inşaat sektörü açısından çok önemli bir yerde durmaktadır. Ülkemiz beton üretiminde 2009’dan bu yana Avrupa’nın lideridir. Sektörümüz, inşaat sektörüne ve buna bağlı olarak ülke ekonomisine büyük katkı sağlamaktadır. Bu durum, hazır beton sektörünün, inşaat sektörünün en temel kolu olduğunu göstermektedir.” dedi.

Sürdürülebilirlik, sektörün gündeminde öncelikli olarak yer alıyor

THBB’nin kalite ve belgelendirme hizmetlerine değinen Yavuz Işık, “Birliğimizin örnek denetim kuruluşu KGS, beton ve yan ürünlerine yönelik yurt içi ve yurt dışında denetimlerini sürdürmektedir. 2021 yılında 459 sistem denetimi, 1.113 ürün denetimi yapılmıştır.” dedi.

THBB’nin sürdürülebilirlik konusundaki çalışmalarını paylaşan Yavuz Işık, “Sürdürülebilirliğe gündemimizde öncelikli olarak yer veriyoruz. Üyesi ve Bölgesel Sistem Operatörü olduğumuz İsviçre merkezli Beton Sürdürülebilirlik Konseyi CSC ile çalışmalarımıza devam ediyoruz. 2021 yılında CSC’nin Belgelendirme Kuruluşu olan KGS tarafından 3 çimento üretim tesisi ve 4 beton üretim tesisine CSC belgelendirmesi için denetim gerçekleştirilmiştir. Yetkilendirme yapılan tarihten bu yana 7 çimento, 9 beton üretim tesisi olmak üzere toplam 16 tesise belgelendirme hizmeti verilmiştir. Ayrıca Birliğimiz, CSC’nin Yönetim Kurulu’nda 2021 yılından itibaren ülkemizi ve sektörümüzü temsil etmeye başlamıştır.” şreklinde konuştu.

Deprem Performans Analizi hizmetimize devam ediyoruz

İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) desteğiyle kurdukları THBB Beton AR-GE ve Danışma Merkezi ile sektöre AR-GE ve teknoloji danışma hizmeti vermeye devam ettiklerine dikkat çeken Yavuz Işık, “Beton ve beton bileşenleri ile ilgili bütün deneyleri yaptığımız ve kalibrasyon hizmeti verdiğimiz laboratuvarımız, genişleyen kapasitesiyle birlikte ülkemizdeki ve yurt dışındaki önemli projelere hizmet vermektedir. 2021 yılında Laboratuvarımızda 5.360 beton dayanım testi, 1.111 numune için fiziksel, mekanik ve kimyasal testler ve 3.739 kalibrasyon hizmeti gerçekleştirilmiştir. Deprem Performans Analizi hizmetimize devam ediyoruz. Bu kapsamda İstanbul’daki 32 kamu binasının deprem performans analizini yaptık.” dedi.

Eğitime, kaynakların verimli kullanılmasına ve iş güvenliğine çok önem veriyoruz

Eğitim çalışmalarıyla ilgili bilgiler veren Yavuz Işık, “Millî Eğitim Bakanlığı ve Türkiye Hazır Beton Birliği arasındaki protokol kapsamında, Beton Santral Operatörlüğü, Beton Pompa Operatörlüğü, Beton Transmikser Operatörlüğü ve Laboratuvar Teknisyenleri Eğitimleri düzenlemekteyiz. Üyelerimizin maliyetlerini düşürmek için çalışmalar yapıyoruz. Bu doğrultuda, aralıksız düzenlediğimiz Ekonomik ve Güvenli Sürüş Eğitimlerimiz ile hazır beton tesislerinin kaynaklarını verimli kullanmasını sağlamaya devam ediyoruz. Bugüne kadar 147 tesiste 2.200’den fazla kişiye ekonomik ve güvenli sürüş eğitimi verdik. Bunun yanı sıra 13 tesiste 159 kişiye Hazır Beton Şantiye Operasyonlarında Yer Tespit Elemanı ve Beton Pompa Operatörleri için Teknik Emniyet Kuralları Eğitimi düzenledik.” diye konuştu.

Mesleki Yeterlilik Belgesi’ne sahip çalışan sayısının artması ülkemiz için çok değerlidir

THBB Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezinin (THBB MYM) 2021 yılında 51 kişiyi Beton Pompa Operatörü alanında belgelendirdiğini ifade eden Yavuz Işık, “THBB MYM olarak Beton Santral Operatörü ulusal yeterliliklerinde yetkilendirildik, yakında MYK Belgesi vermeye başlayacağız. Beton Transmikser Operatörü meslek standardı ise Resmî Gazete’de yayımlanmış olup yetkilendirilmeyi bekliyoruz. Bu eğitimlerin yaygınlaşması ve Mesleki Yeterlilik Belgesi’ne sahip çalışan sayısının artması ülkemiz için çok değerlidir.” dedi.

Gelecekte hazır beton sektörünün daha çok gündeminde olacak konulara değinen Yavuz Işık, “Özellikle 2021 yılı sonunda ülkemizin Paris Anlaşması'nı imzalayıp onaylaması ile inşaat ve diğer birçok sektör için yeni bir sayfa açılmıştır. Kısa ve orta vadede hem inşaat sektöründe hem de inşaat malzemeleri sektöründe yeşil ve dijital dönüşümün, düşük karbon ve döngüsel ekonominin, bütünleşik tasarımın, yapı bilgi modellemesinin, enerji verimliliğinin daha çok gündemde olacağını öngörüyoruz.” dedi.

 


Yukarı Çık