Türkiye Hazır Beton Birliği tarafından ülkemize tanıtılan Beton Sürdürülebilirlik Konseyinin “Kaynakların Sorumlu Kullanımı Belgelendirme Sistemi” kapsamında belgelendirilen Türkiye’nin ilk çimento fabrikası olan AKÇANSA Büyükçekmece Fabrikası “Altın” seviyesinde yeniden belgelendirildi. AKÇANSA Çanakkale Fabrikası da “Altın” seviye sertifikaya sahip bulunuyor. AKÇANSA böylece iki fabrikası birden altın seviyede “Kaynakların Sorumlu Kullanımı Sertifikası” alan ilk çimento şirketi oldu.
Türkiye’de standartlara uygun beton üretilmesi ve inşaatlarda doğru beton uygulamalarının sağlanması için 33 yıldır uğraş veren THBB, “Kaynakların Sorumlu Kullanımı Sistemi”nce belgelendirilmek üzere başvuran firmalara yönelik çalışmalarına yoğun bir şekilde devam ediyor. Bu doğrultuda, AKÇANSA Çimento Sanayi ve Ticaret AŞ, 2018 yılında Türkiye’nin ilk CSC sertifikalı çimento fabrikası olan Büyükçekmece Çimento Fabrikası’nın yeniden belgelendirilmesi için başvuruda bulundu. Konseyin Belgelendirme Kuruluşu olan KGS’nin yaptığı denetimler sonucunda AKÇANSA Büyükçekmece Çimento Fabrikası 30 Kasım 2021 tarihinde “Altın” belge almaya hak kazandı. CSC Belgelendirme Kuruluşları tarafından yapılan denetimler sonucunda başarılı olan tesislere Platin, Altın, Gümüş ve Bronz seviyelerinde sertifika veriliyor ve CSC Sertifikaları üç yıl süreyle geçerli oluyor.
2018 yılında Sabancı Holding ve HeidelbergCement'in ortak kuruluşu olan AKÇANSA Çimento San. ve Tic. AŞ’nin BETONSA markası altında işlettiği Gebze Hazır Beton Tesisi, CSC Sertifikası almaya hak kazanan ilk hazır beton tesisi; AKÇANSA Büyükçekmece Çimento Fabrikası da CSC Sertifikası alan ilk çimento fabrikası olmuştu. 2019 yılında BETONSA Kemerburgaz Hazır Beton Tesisi Türkiye’de “Altın” seviyesinde CSC sertifikası alan ilk hazır beton üreticisi olurken 2020 yılında AKÇANSA Çimento Çanakkale Fabrikası “Altın” seviyesinde CSC sertifikası almaya hak kazanmıştı. 2021 yılında AKÇANSA Büyükçekmece Fabrikası ile birlikte BETONSA Gebze Hazır Beton Tesisi de Kaynakların Sorumlu Kullanımı Sertifikası’nı altın seviyeye taşıdı.
“Sürdürülebilir geleceğin yapı taşı olma hedefiyle çalışıyoruz”
AKÇANSA Genel Müdürü M. Zeki Kanadıkırık, konuya ilişkin şunları söyledi: “Sektörümüz için sorumlu kaynak kullanımı çok önemli bir konu. 2030 Sürdürülebilirlik Hedeflerimizde de yer aldığı şekilde, alternatif kaynakları daha fazla kullanmaya çalışıyoruz. Benimsemiş olduğumuz döngüsel ekonomi yaklaşımımız doğrultusunda fabrikalarımızda yılda ortalama 500 bin ton atığı alternatif kaynak olarak kullanarak ekonomimize geri kazandırıyoruz. Son 5 yılda İstanbul’un 1 milyon ton atığını alternatif yakıt olarak kullanarak enerji geri kazanımını sağladık. Örnek sürdürülebilirlik yaklaşımı ve uygulamalarımızı, ekosistemimize de yayarak sektörün dönüşümüne destek olmayı amaçlıyoruz. Bu çabalarımızın sonucunu almamız, ‘Sürdürülebilir geleceğin yapı taşı’ olma iddiamızı güçlendiriyor”.