THBB, “Tünellerde Makro Sentetik Fiber Donatılı Beton Uygulamaları” Eğitim Filmi Hazırladı
Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), “Tünellerde Makro Sentetik Fiber Donatılı Beton Uygulamaları” eğitim filmi hazırlayarak ilgiyle izlenen eğitim filmleri serisine bir yenisini daha ekledi.
Polyfibers sponsorluğunda çekilen “Tünellerde Makro Sentetik Fiber Donatılı Beton Uygulamaları” eğitim filminde; püskürtme betonlarda makro sentetik fiber donatı kullanımı, nihai kaplama betonlarında makro sentetik fiber donatı kullanımı ve makro sentetik fiberlerin kullanım prosedürleri anlatılıyor.
İnsanlık tarihi boyunca çeşitli amaçlarla inşa edilen tüneller, modern dünyada ulaşımı kolaylaştıran ve engelleri aşmamızı sağlayan en önemli yeraltı yapıları olmuştur. Tünel uygulamalarının yaygınlaşmasında tünel açma teknikleri ve yapı malzemesi teknolojilerinde yaşanan gelişmelerin büyük payı bulunuyor. Bu teknolojik gelişmeler ışığında inovatif çözümler sunan makro sentetik fiber donatılar; püskürtme, prekast segment, tünel kalıp ve invert betonlarında çelik donatıların yerine kullanılabiliyor.
Püskürtme beton imalatlarının birincil amacı, betonu mümkün olan en kısa sürede uygulayarak kazı yapılan alanda meydana gelebilecek ani göçmeleri engellemektir. Bu hızlı uygulama ihtiyacıyla birlikte, iş kazalarının yaşanmaması oldukça kritiktir. Makro sentetik fiber donatılı püskürtme beton uygulamalarında, hazır bir şekilde sahaya gelen fiberle güçlendirilmiş beton ile kaplama imalatı çok daha hızlı ve güvenli bir şekilde icra edilir.
Kazı güvenliğinde sağlanan faydanın yanı sıra beton imalatının hızlanması sayesinde tünellerde inşaat süresi kısalır, işçilik giderleri azalır ve sistem maliyeti büyük oranda düşer. Hızlanan imalatlar, tünellerin daha erken hizmete açılmasını sağlar. Bu sayede kamu yararına büyük katkı oluşur ve yapılan yatırımın ülke ekonomisine geri dönüşü hızlanır.
Sentetik fiber donatıların püskürtme beton imalatlarına bir diğer önemli faydası ise rebound ile ilgilidir. Rebound, yüksek basınçla püskürtülen betonun bir kısmının yüzeye çarpma anında geri sıçrayarak kaybedilmesidir. Özellikle mikro sentetik fiberlerin betonda sağladığı yüksek tutuculukla bu geri sıçrama büyük oranda azaltılarak beton zayiatları minimize edilir.
THBB tarafından hazırlanan eğitim filmlerinin Türkiye’de bulunan, bütün beton santralleri başta olmak üzere 20.000’den fazla transmikser operatörü ve 5.000’den fazla beton pompa operatörü ve binlerce laboratuvar personeli tarafından izlenmesi hedefleniyor. THBB seminerleri ve etkinliklerinde de katılımcılara gösterilen bu eğitim filmleri, isteyen herkesin her an ulaşabilmesi için ise aynı zamanda THBB’nin www.thbb.org adresindeki web sitesinden ve sosyal medya hesaplarından paylaşılıyor.
Filmi izlemek için tıklayın...
Katkılarından dolayı teşekkür ederiz